Angajarea tinerilor a căror vârstă este între 15 și 18 ani este permisă numai în condiții speciale, conform Hotărârii Guvernului nr. 600/2007 privind protecția tinerilor la locul de muncă. Scopul principal al regulilor speciale este de a le asigura tinerilor sănătatea și securitatea.
Tinerii pot fi încadrați în muncă numai dacă au împlinit cel puțin vârsta de 15 ani. Concret, pentru cei care au între 15 și 16 ani, angajarea se face cu acordul părinților, pentru activități potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile și cunoștințele lor, fără să le fie puse în pericol sănătatea, dezvoltarea și pregătirea profesională.
Totodată, tinerii de cel puțin 16 ani, care încă sunt la școală, pot lucra numai dacă desfășoară munci ușoare, care nu le pot afecta securitatea, sănătatea, dezvoltarea, frecventarea școlii sau participarea la programe de orientare ori formare profesională.
Programul de muncă al tinerilor, scrie în HG nr. 600/2007, poate avea maximum șase ore pe zi și 30 de ore pe săptămână, chiar și în cazul în care aceștia cumulează mai multe funcții. În același timp, este important de precizat că tinerii nu pot presta muncă de noapte sau muncă suplimentară. Pe deasupra, aceștia au dreptul la un concediu de odihnă anual de minimum 23 de zile.
„Angajatorul are obligația de a proteja tinerii împotriva riscurilor specifice pentru securitatea, sănătatea și dezvoltarea lor, riscuri care rezultă din lipsa lor de experiență, din conștientizarea insuficientă a riscurilor existente sau potențiale ori din faptul că tinerii sunt încă în dezvoltare”, este subliniat în hotărârea amintită.
Astfel, tinerii nu pot fi angajați pentru activități care:
- depășesc capacitățile lor fizice sau psihologice;
- implică o expunere nocivă la agenți toxici, cancerigeni;
- implică o expunere nocivă la radiații;
- prezintă riscuri de accidentare pe care se presupune că tinerii nu le pot identifica/preveni;
- pun în pericol sănătatea acestora din cauza frigului ori a căldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibrațiilor.
Practic, angajatorul trebuie să ia măsuri adecvate ca să asigure sănătatea și securitatea tinerilor, ținând cont de anumite riscuri specifice, care sunt incluse într-o listă anexată la articolul de față. Aceste măsuri sunt luate în baza unei evaluări de risc pentru tineri și munca acestora.
Notă: Acest articol face parte dintr-o campanie informativă dedicată informării angajatorilor despre obligațiile pe care le au în domeniul SSM. Toate articolele din serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)