În cadrul unei asociații de proprietari vorbim de o adunare generală, formată din toți membrii asociației, de un comitet executiv, un președinte de asociație, un cenzor sau o comisie de cenzori și de un administrator de bloc. Conform reglementării actuale, Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, unele dintre funcțiile acestea nu pot fi întrunite în aceeași persoană.
O primă interdicție din lege este următoarea: cel care e președinte, respectiv membru în comitetul executiv nu poate fi în același timp și cenzor sau membru în comisia de cenzori.
"Comitetul executiv este format din președintele asociației și un număr par de membri, nu mai mare de patru, astfel încât numărul membrilor comitetului executiv nu poate fi mai mare de cinci", scrie în actuala lege a asociațiilor de proprietari.
Cine nu poate fi membru al comitetului executiv, chiar dacă e proprietar în bloc, potrivit legii:
- administratorul;
- reprezentantul administratorului;
- soțul/soția, ascendenții ori descendenții administratorului;
- cenzorul sau membrii comisiei de cenzori.
Președintele asociației nu poate fi și administrator de bloc, așadar, având în vedere interdicția acestuia din urmă de a face parte din comitetul executiv al asociației (din care președintele face obligatoriu parte). "Administratorul, reprezentantul/reprezentanții administratorului, soțul/soția, ascendenții, descendenții săi, precum și cenzorul sau membrii comisiei de cenzori, chiar dacă sunt proprietari, nu pot fi membri ai comitetului executiv al asociației de proprietari", conform Legii nr. 196/2018.
Totuși, în asociațiile cu cel mult zece apartamente se poate opta pentru ca președintele asociației să fie și administrator, potrivit Legii asociațiilor, putând lipsi comitetul executiv, ca entitate distinctă, pentru că președintele asociației preia toate atribuțiile și răspunderile acestui comitet. E nevoie însă de o hotărâre a adunării generale prin care să se decidă astfel.
"La asociațiile de proprietari din condominiile care cuprind maximum 10 unități de proprietate imobiliară, dacă adunarea generală hotărăște în acest sens, președintele asociației de proprietari poate îndeplini și funcția de administrator și se constituie următoarele organe: a) adunarea generală; b) președintele; c) cenzorul", scrie, mai exact, în lege.
Comentarii articol (5)