1. Ca angajat, poți fi monitorizat video sau îți pot fi urmărite conversațiile, însă doar în anumite condiții. Condițiile, printre altele, se referă la informarea și consultarea prealabile ale angajaților sau la inexistența altor forme mai puțin intruzive care să fi fost folosite, în trecut, și să fi atins același scop urmărit prin monitorizare.
2. Două categorii de persoane beneficiază de modificări privind vârsta de pensionare. Pe de o parte, femeile pot lucra până la 65 de ani, la fel ca bărbații, iar angajatorul este obligat să accepte. Pe de altă parte, funcționarii publici pot să lucreze cu până la trei ani peste vârsta de pensionare. Cu două luni înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare și de îndeplinirea stagiului minim de cotizare, cei din urmă pot cere prelungirea la care am făcut referire.
3. Dacă activitatea ta implică folosirea tehnologiei pentru îndeplinirea funcției, există posibilitatea să ceri să muncești de acasă sau din afara sediului angajatorului. Este vorba de telemuncă, ce implică posibilitatea menționată mai sus, însă care implică și faptul că celălalte drepturi ale salariatului care muncește astfel rămân la fel.
4. Ca gravidă, nu poți fi dată afară pentru starea de graviditate, dar trebuie să știi că ai putea fi concediată ca urmare a unei măsuri de concediere colectivă, conform unei decizii din 2018 a Curții de Justiție a UE. Atât timp cât măsura nu are nicio legătură cu starea de graviditate, ea este permisă, chiar și față de astfel de persoane.
5. Dacă ești de altă religie decât cea ortodoxă, beneficiezi de zile libere speciale, în afară de zilele libere legale sau cele de concediu de odihnă. Cu alte cuvinte, s-a introdus o interdicție la suprapunerea liberelor legale pentru salariații de alte religii cu liberele legale ale creștin-ortodocșilor și zilele de concediu de odihnă.
Comentarii articol (1)