1. Salariul minim brut pe țară. Acesta este, practic, minimul de bază, care trebuie acordat fără nicio altă condiție suplimentară. În anul 2019, salariul minim brut pe țară este, conform Hotărârii Guvernului nr. 937/2018, în cuantum de 2.080 de lei (majorat de la 1.900 de lei). Descarcă de aici un calculator de salarii pentru acest cuantum.
2. Salariul minim brut diferențiat pentru studii. Aceeași hotărâre a Guvernului a stabilit și un salariu diferențiat pentru posturile ce necesită studii superioare, dacă angajatul are o vechime minimă de un an în domeniul studiilor respective. Cuantumul salariului minim diferențiat pentru studii este de 2.350 de lei. Descarcă de aici un calculator de salarii pentru acest cuantum.
3. Salariul minim brut diferențiat pentru construcții. În domeniul construcțiilor, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 a introdus un salariu minim diferențiat în cuantum de 3.000 de lei. Din moment ce domeniul construcțiilor va beneficia de reduceri de taxe salariale până în anul 2028, este de așteptat ca salariul minim diferențiat pentru acest domeniu să se majoreze anual. Descarcă de aici un calculator de salarii pentru acest cuantum.
Indiferent ce cuantum al salariului minim brut trebuie să acorde angajatorii, încălcarea obligației poate aduce o amendă între 300 și 2.000 de lei. Desigur, obligația de a plăti unul dintre salariile minime se impune numai la firmele unde există salariați plătiți cu minimul pe economie, salariați pentru posturile cărora sunt necesare studii superioare sau în domeniul construcțiilor.
Atenție! În plus, în prezent există și posibilitatea stabilirii unui al patrulea salariu minim brut -- cel în funcție de vechimea în muncă --, potrivit Codului muncii. Inițial, Executivul dorea un salariu minim diferențiat, valabil de la 1 ianuarie 2019, și pentru cei cu o vechime minimă în muncă de 15 ani, dar a renunțat momentan la acesta.
Comentarii articol (2)