Pentru a vă asigura că achiziționați un model corespunzător din punct de vedere tehnic cu legislația, ar trebui să cumpărați case de marcat electronice doar de la unul dintre distribuitorii autorizați de Ministerul de Finanțe să vândă astfel de aparate. Toate firmele înscrise pe această listă publică oferă aparate de marcat avizate tehnic și conforme cu reglementările impuse de legislație. Cumpărarea unei case de marcat electronice de la o unitate care nu apare pe această listă va atrage amenzi și sancțiuni din partea autorităților.
În principiu, indiferent de modelul pe care decideți să-l cumpărați, orice casă de marcat ar trebui să aibă cel puțin:
- o memorie fiscală și un jurnal electronic - capabile să memoreze bonurile fiscale și rapoartele zilnice.
- un dispozitiv de comunicație, intern sau extern, necesar pentru conectarea cu serverele ANAF, când acestea vor fi funcționale.
- un dispozitiv extern de backup necesar pentru salvarea informațiilor din casa de marcat. Acesta poate fi card SD, un card Micro SD sau un USB stick, nefiind permisă colectarea informațiilor direct pe PC.
- un modul de criptare necesar pentru semnarea digitală a informațiilor raportate de casa de marcat, astfel încât să fie evitate riscurile cibernetice privind siguranța datelor transmise.
În plus, o casă de marcat electronică trebuie să funcționeze autonom și să asigure securitatea datelor, dar și să permită continuitatea memoriei RAM și a ceasului de timp real, astfel încât să fie permise reluarea unei operațiuni întrerupte de căderea tensiunii de alimentare și finalizarea corectă a acesteia.
O altă caracteristică importantă pe care trebuie să o bifeze o casă de marcat electronică este aceea de a înregistra pe termen lung în memoria fiscală datele la nivelul zilei de lucru și rapoartele fiscale de închidere zilnică.
„Casele de marcat Daisy vin, din start, dotate cu acumulator. Acest lucru oferă o portabilitate mărită. SD-cardul, jurnalul electronic, are 8 GB. Acest lucru permite memorarea până la 1.200.000 de bonuri. Considerăm că acest număr este îndeajuns de mare pentru un magazin, fie el mic, mediu sau mare. Modelele Daisy sunt modele făcute cu tehnologie de ultimă generație. Modelele Compact S și M au încorporat un acumulator LI-Ion de 3.7 V la 2000 de mAh. Acest lucru permite ca, atunci când nu avem curent, să putem să încărcăm casa de marcat de la un power bank”, a explicat Florin Băjan, director general Zeus Service, distribuitor autorizat și exclusiv al caselor de marcat Daisy în România.
Mai mult decât atât, toatele casele de marcat electronice trebuie să fie dotate cu diferite elemente de conectivitate, astfel încât să poată transmite Fiscului toate raportările obligatorii, impuse de legislația fiscală.
”Casele de marcat Daisy sunt foarte ușor de folosit. Ca și tehnologie, ele pot să transmită acele informațiile necesare către ANAF direct pe e-mail, folosind funcția de bluetooth, de wi-fi sau modul GPRS”, a precizat Florin Băjan.
„Chiar dacă există multiple elemente care asigură conectivitatea noilor case de marcat, nu se poate vorbi de riscuri de securitate pentru că, cel puțin în cazul caselor de marcat produse de Daisy Tech, certificatul digital solicitat de ANAF, care le însoțește, PKCS 7, asigură un nivel de securitate foarte înalt”, a detaliat directorul general Zeus Service, distribuitorul caselor de marcat Daisy în România.
Vă reamintim că lipsa noilor case de marcat poate fi sancționată, de la 1 noiembrie, cu sume cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei, iar firmelor le sunt confiscate sumele nejustificate și li se suspendă activitatea până-și schimbă casele de marcat și achită amenzile.
Comentarii articol (0)