În concret, e vorba de un proiect de directivă europeană, care ar atinge obiective legate de domeniul digital, conform unui comunicat apărut pe site-ul Ministerului Justiței.
În principal, obiectivele urmărite prin directivă au atât rolul de a facilita accesul la informații privind societățile comerciale, cât și de a facilita însuși procesul de înregistrare a unei societăți. În concret, se urmărește facilitarea unui cadru accesibil transeuropean, în vederea atingerii unor obiective precum cele menționate mai sus.
Obiectivele urmărite prin directivă sunt: accesarea facilă a informațiilor privind condițiile de înregistrare a unei societăți cu răspundere limitată sau privind condițiile de înființare a unei sucursale. De asemenea, se urmărește și posibilitatea depunerii online de documente la registrul comerțului.
Alte obiective privesc transparența fiscală și aplicarea nediscriminatorie a normelor fiscale și limitarea taxelor pentru formalitățile online la un nivel maxim, care să nu depășească costurile globale suportate de statul membru în cauză.
De asemenea, se urmărește aplicarea unui sistem de transmitere unică a informațiilor, urmărindu-se prezentarea, o singură dată, a acelorași informații, precum și păstrarea documentelor furnizate de către societăți într-un mod care să permită citirea și căutarea acestora pe calculator.
În final, se dorește un nivel general de accesibilitate facilă, în privința informațiilor (prin punerea acestora la dispoziție, în mod gratuit, prin intermediul registrului comerțului) privind societățile, de către orice persoană interesată.
În contextul în care multe proceduri se doresc a fi digitalizate, directiva face referire și la elemente de garanție împotriva unor eventuale fraude sau abuzuri în procedurile online.
În același timp, este relevant faptul că acordul provizoriu privind directiva menționată mai sus a fost atins în timpul președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
Atenție! Directiva nu se aplică încă. Aceasta va trebui aprobată, la nivelul UE, și apoi transpusă în legislația fiecărui stat membru.