Pentru că se apropie termenul de depunere a declarației unice pentru estimările pe 2019, am zis că merită să prezentăm o situație în care se pot regăsi cei care nu obțin venituri peste plafonul de 12 salarii minime brute (24.960 de lei) și vor să se asigure la sănătate în acest an. Mai exact, cum pot să facă să evite plata mai multor bani ca CASS.
Conform Codului fiscal, cei care depun declarația unică pentru fiscalizarea veniturilor lor nu sunt obligați să plătească CASS decât dacă veniturile nesalariale pe care le declară acolo depășesc plafonul de mai sus. Iar asta chiar dacă sunt deja asigurați, de exemplu, ca salariați. Cei care nu depășesc plafonul respectiv se pot asigura doar dacă vor și, desigur, dacă nu sunt deja asigurați.
De pildă, un PFA care nu depășește plafonul și constată că ar avea nevoie totuși de serviciile medicale oferite de stat trebuie să cântărească destul de mult momentul la care decide să se asigure prin declarația unică și să plătească CASS-ul, pentru că în Codul fiscal baza de calcul pentru CASS e diferită în funcție de momentul asigurării prin declarația unică. Altfel spus, PFA-ul poate plăti mai mult sau mai puțin, în funcție de când se asigură.
Dacă depune declarația unică până la data de 15 martie 2019, datorează CASS de 1.248 de lei (cota de 10% a CASS se aplică la o bază de calcul de șase salarii minime brute pe țară). Dar, dacă se asigură după 15 martie, baza de calcul e diferită: este echivalentă cu valoarea salariului minim brut pe țară, înmulțită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declarației unice (15 martie 2020), inclusiv luna în care se depune declarația.
Sfatul contabilului: să optăm pentru plata CASS acum, la 15 martie, iar nu mai târziu, când vom avea mai mult de plătit. Asigurarea mai devine rentabilă abia din toamnă, de când numărăm tot mai puține luni până la 15 martie 2020.
"Nu ești salariat, nu ești asigurat în niciun fel în sistemul public de sănătate și vrei să te asiguri. Cine depune declarația până pe 15 martie se raportează la baza de calcul (pentru CASS - n.red.) de șase salarii minime brute pe economie. Ești asigurat un an de zile, din martie acum până în martie anul viitor, dar plătești jumătate la sănătate.
Dacă depui declarația unică după 15 martie, atunci în calculul bazei se ia numărul de luni rămase până la termenul următor ori salariul minim pe economie. Dacă eu depun acum, în martie, declarația unică și prin aprilie mă gândesc că aș vrea să fac niște analize și decid să mă asigur atunci la sănătate, atunci, de fapt, plătesc sănătate la câte luni mai sunt până în martie anul viitor. Și practic trebuie să plătesc sănătate la mai multe luni, când puteam să plătesc la șase.
Trebuie să conștientizezi treaba asta și să decizi dacă vrei să plătești o sumă mai mică sau nu. Optează acum și plătești la șase salarii minime sau după și plătești mai mult. Se mai rentează practic să te asiguri undeva din octombrie. Formularul nu știe singur să-ți calculeze acolo treburile astea, trebuie să știi tu Codul fiscal și trebuie să-ți calculezi tu ce ai de plătit", a explicat Cristian Rapcencu, expert contabil, consultant fiscal și lector în cadrul Academiei de Studii Economice din București, într-o conferință de fiscalitate organizată recent de acesta.
Altfel stă situația în cazul celor care nu obțin niciun fel de venit, nu au obligația să depună declarația unică, dar vor să se asigure la sănătate și depun declarația. Aici, Codul fiscal menține aceeași bază de calcul -- șase salarii minime brute -- oricând s-ar depune declarația unică, în martie, aprilie, august sau decembrie și este valabilă asigurarea 12 luni.
Informațiile despre depunerea declarației unice în 2019 pot fi urmărite aici.