Modificarea, care presupune și excluderea ROBOR din discuție, este criticată inclusiv de o asociație care reprezintă interesele consumatorilor, adică ale celor care se împrumută. De ce? Pentru că nu va duce la ieftinirea creditării.
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 19/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată vineri în Monitorul Oficial, se schimbă regulile privind calcularea dobânzii variabile la credite, introducându-se astfel un nou indice de referință în discuție. Modificările aduse de ordonanță el se vor aplica în principal creditelor care urmează să fie contractate după 2 mai 2019, iar celor în derulare numai dacă se cere refinanțarea.
Astfel, potrivit OUG 19, vor exista două formule diferite, una pentru creditele în valută și una pentru creditele în lei, formule din care dispare referirea (și) la ROBOR, comparativ cu prevederile actuale:
- creditele în valută: dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă EURIBOR/ LIBOR la o anumită perioadă, în funcție de valuta creditului, la care creditorul adaugă o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului;
- creditele în lei: dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului; acest indice la creditele în lei se va publica în fiecare zi lucrătoare pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).
Ordonanța publicată vineri a modificat atât OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, cât și OUG nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile. Înainte, în ordonanțele respective, dobânda variabilă la contractele de credit era compusă dintr-un indice de referință EURIBOR/ROBOR/LIBOR la o anumită perioadă sau din rata dobânzii de referință a BNR, în funcție de valuta creditului, la care creditorul adăuga o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.
Cum îi avantajează sau nu pe viitorii împrumutați
Ce înseamnă modificarea asta pentru cei care se vor împrumuta? Un avantaj sau un dezavantaj? Asociația Credere pentru Informarea, Consilierea și Educarea Consumatorilor consideră că măsura nu-i va avantaja pe cei care se vor împrumuta: marja de dobândă care intră în componența dobânzii variabile va crește, în dezavantajul celor care se vor împrumuta.
"Apreciem că măsura propusă de către Ministerul Finanţelor Publice va conduce, pentru creditele nou acordate, la creşterea marjei de dobândă care intră în componenţa dobânzii variabile, întrucât băncile vor sesiza oportunitatea de a îşi consolida profitul, prin includerea în marja de dobândă a diferenţei pozitive dintre indicele de referinţă ROBOR şi noul indice de referinţă propus de către Ministerul Finanţelor Publice", sunt de părere cei din Asociație, într-un comunicat de presă emis săptămâna trecută.
Modificarea legislației creditelor în privința calculului dobânzii variabile a fost susținută de ministrul finanțelor ca urmând să ducă la scăderea ratelor, doar că, așa cum precizam mai sus, noua formulă de calcul nu se va aplica automat și creditelor deja în derulare, doar printr-o refinanțare putându-se obține asta. Privitor la ieftinirea creditului în România, consultantul de strategie al BNR Adrian Vasilescu a afirmat astăzi, pentru Agerpres, că este imposibil a se realiza printr-o OUG.
"Guvernul gestionează fiscalitatea, politica fiscală şi are tot dreptul să fiscalizeze în această ţară şi normal că are tot dreptul să introducă impozite pentru bănci, bineînţeles respectând legităţile economice. Pentru că acesta este un lucru important. Dar aceasta nu înseamnă că printr-un act fiscal se poate schimba nivelul dobânzilor la creditele pe care le dau băncile, fie la ipotecare, fie pentru creditele de consum, fie pentru populaţie", e de părere Adrian Vasilescu.
Comentarii articol (9)