Legea 213/2020, care conține mai multe modificări la Codul muncii, aplicabile din 3 octombrie 2020, face referire și la regulile cercetării disciplinare.
În primul rând, legea introduce o precizare nouă referitoare la derularea cercetării disciplinare, despre cine trebuie să facă cercetarea efectivă. Mai precis, angajatorul va trebui fie să desemneze o persoană, fie să stabilească o comisie, fie să împuternicească un consultant extern specializat în legislația muncii (avocat, expert în legislația muncii sau mediator specializat în legislația muncii).
„Pentru efectuarea cercetării disciplinare, angajatorul va desemna o persoană sau va stabili o comisie ori va apela la serviciile unui consultant extern specializat în legislația muncii, pe care o/îl va împuternici în acest sens”, scrie în actul normativ.
Până acum, exista numai varianta împuternicirii unei persoane, dar practica arăta că angajatorii apelau des la comisii, conform expunerii de motive care a însoțit Legea 213/2020 în forma sa de proiect. Așadar, modificarea făcută de parlamentari vine în ajutorul angajatorului, indicând cine se poate ocupa de cercetare.
În al doilea rând, pe durata cercetării, salariații vor putea fi asistați și ei de un expert în legislația muncii sau de un mediator specializat în legislația muncii. Practic, acestea sunt adiții noi, pe lângă opțiunile disponibile în prezent - un avocat sau un membru sindical.
„În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze și să susțină toate apărările în favoarea sa și să ofere comisiei sau persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele și motivațiile pe care le consideră necesare, precum și dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un consultant extern specializat în legislația muncii sau de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este”, prevede legea.
Practic, în cazul în care nu există un sindicat, salariații rămâneau cu unica opțiune de a fi asistați de un avocat. De sâmbătă vor exista și aceste două noi opțiuni - expertul în legislația muncii și mediatorul specializat în legislația muncii.
În afară de avertismentul scris, orice sancțiune disciplinară poate fi aplicată salariatului numai în urma unei cercetări disciplinare prealabile, prevede Codul muncii.
Comentarii articol (2)