Salariații pot beneficia de acest drept și la cerere
Salariații care nu au beneficiat de formare profesională pe cheltuiala angajatorului au dreptul la un concediu plătit pentru formare profesională, cu durata de până la zece zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.
Cererea pentru un astfel de concediu va fi înaintată angajatorului cu cel puțin o lună înainte de efectuare. În cerere trebuie menționate:
- data de începere a stagiului de formare profesională;
- domeniul și durata acestuia;
- denumirea instituției de formare profesională.
În termen de 15 zile de la primirea cererii, angajatorul trebuie să răspundă la solicitare și, în cazul în care e de acord, să precizeze atât condițiile în care îi va permite participarea la forma de pregătire profesională, cât și dacă va suporta, în totalitate sau parțial, costul programului. Facem această precizare pentru că obligația angajatorului în acest caz (formare profesională la inițiativa salariatului) este doar aceea de a-i plăti indemnizația de concediu pe durata aprobată.
Toate aspectele legate de participarea la programele de formare profesionale pe cheltuiala angajatorului se stabilesc printr-un act adițional de formare profesională la contractul individual de muncă, semnat de ambele părți.
Obligațiile angajatului care beneficiază de formare profesională
Angajatul care beneficiază de formare profesională pe cheltuiala angajatorului are o serie de obligații, dintre care cele mai importante sunt:
- să aibă un comportament adecvat pe toată durata cursului/stagiului de pregătire;
- să nu absenteze decât în cazuri temeinic motivate (evenimente familiale deosebite sau probleme de sănătate dovedite cu certificate medicale);
- să depună eforturi în vederea promovării examenului/examenelor;
- să nu aibă inițiativa încetării raporturilor de muncă cu angajatorul pe o durată determinată, precizată în actul adițional, după promovarea examenului de absolvire, în caz contrar urmând să suporte toate cheltuielile ocazionate de formarea profesională, proporțional cu perioada nelucrată din intervalul precizat;
- să suporte toate cheltuielile ocazionate de formarea profesională și în cazul în care, pe durata menționată în actul adițional, este concediat din motive disciplinare sau contractul său individual de muncă încetează ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării prin hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracțiune în legătură cu munca sa, precum și în cazul în care instanța penală a pronunțat o interdicție de exercitare a profesiei;
- să suporte contravaloarea cursului dacă îl întrerupe din motive personale.
Salariatul care decide să-și dea demisia înainte de expirarea perioadei stabilite prin actul adițional datorează despăgubiri firmei. Despăgubirea pretinsă trebuie să fie justificată de ordine de plată, facturi, chitanțe sau alte documente fiscale care arată achitarea unor costuri cum ar fi prețul cursului, diurna, cazarea, transportul, asigurarea medicală etc.
De asemenea, despăgubirea trebuie să fie proporțională cu perioada nelucrată din perioada stabilită în actul adițional: dacă durata întinderii obligației este de un an iar salariatul demisionează după șase luni, i se poate pretinde doar o jumătate din suma cheltuită de angajator.
Prestabilirea unui prejudiciu sub formă de penalități este interzisă.
Important! Diplomele de absolvire sau certificatele de calificare obținute după formarea profesională aparțin angajatului. Angajatorul nu are dreptul să le rețină cu scopul de a nu putea fi folosite la alt angajator sau ca mijloc de constrângere în privința demisiei.
Concediul fără plată pentru formare profesională
Salariații au dreptul să beneficieze, la cerere, și de concedii fără plată pentru formare profesională. Acest tip de concediu se acordă când formarea profesională nu e în legătură cu atribuțiile postului ocupat, ci este necesar pentru susținerea unor examene cum ar bacalaureatul, admiterea în învățământul superior, susținerea examenelor de an universitar sau a celui de licență etc.
Angajatorul poate respinge o astfel de cerere doar dacă absența salariatului ar prejudicia grav desfășurarea activității.
Cererea se înaintează angajatorului în aceleași condiții ca și cererea de concediu cu plată: cu cel puțin o lună înainte de efectuarea acestuia, și trebuie să conțină aceleași elemente (data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul și durata, precum și denumirea instituției de formare profesională).
Concediul fără plată pentru formare profesională poate fi cerut pentru maxim 90 de zile lucrătoare în cursul unui an calendaristic, și poate fi efectuat fracționat, în funcție de nevoi.
Acest articol face parte dintr-o campanie informativă avocatnet.ro pe tema formării profesionale în cadrul relațiilor de muncă, în care ne-am propus, cu ajutorul specialiștilor, să abordăm aspecte teoretice și practice importante pentru firme și angajații acestora. Toate materialele din această serie pot fi citite aici.
Comentarii articol (0)