Regulile transportului alternativ sunt stabilite în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2019, care se va aplica efectiv de joi. Astfel, șoferii care lucrează acum pentru aplicațiile de ridesharing precum Uber și Bolt vor avea timp până pe 1 noiembrie 2019 ca să intre în legalitate.
Procedura de conformare la obligațiile legale impuse transportului alternativ implică și anumite costuri precise - 608 lei pentru o singură mașină. În esență, banii sunt pentru obținerea documentelor care vor permite desfășurarea ridesharing-ului.
Concret, va fi vorba mai întâi de obținerea unei autorizații de transport alternativ, care are un tarif de emitere de 300 de lei și o valabilitate de trei ani.
Apoi, pentru fiecare mașină folosită pentru ridesharing, va fi necesară obținerea unei copii conforme a autorizației. Tariful acesteia variază în funcție de perioada de valabilitate dorită (maximum trei ani). Astfel, pentru fiecare an sau fracțiune de an se va achita 100 de lei. Adică, pentru o copie conformă valabilă trei ani, se va achita 300 de lei.
În fine, va mai trebui obținut și un ecuson care să fie afișat pe mașină - în față și în spate. Tariful de emitere este de 8 lei pentru cele două ecusoane necesare unei mașini. Atât autorizația și copia conformă, cât și ecusonul se vor obține, la cerere, de la agențiile locale ale Autorității Rutiere Române.
Așadar, dacă autorizarea se va cere pentru o singură mașină, costul total va fi de 608 lei. Dacă autorizarea se va cere pentru mai multe mașini, atunci costul va varia în funcție de necesarul de copii conforme și ecusoane. Asta din moment ce acestea două vor fi necesare fiecărei mașini cu care se va practica transport alternativ.
Totuși, acestea vor fi doar costurile fixe prestabilite ale autorizării mașinilor. Vor putea exista și costuri suplimentare în funcție de celelalte chestiuni care vor fi necesare de rezolvat pentru autorizarea de ridesharing. De exemplu, costuri suplimentare vor putea fi la obținerea avizului medical și psihologic sau la dotarea opțională cu casă de marcat (nu este clar dacă aplicațiile vor dota șoferii cu aparate sau dacă aceștia vor trebui să suporte costul pe cont propriu).
Momentan, șoferii trebuie să aștepte reglementarea anumitor chestiuni procedurale. Abia apoi pot începe demersurile pentru autorizarea mașinilor proprii. Conform OUG nr. 49/2019, șoferii trebuie să se conformeze obligațiilor legale până pe 1 noiembrie 2019, dacă nu vor să riște amendarea.