Modul de funcționare a poprii electronice va fi prezentat în ședința de azi a Guvernului, potrivit unor declarații recente ale ministrului finanțelor, urmând să se aplice chiar de luna aceasta. Poprirea electronică a fost introdusă în legislație cu doi ani în urmă, printr-un ordin de ministru. În iunie 2017, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunța că poprirea electronică și sistemul de comunicare a popririlor către bănci sunt funcționale.
O chestiune care nu s-a materializat în măsura promisă a fost ridicarea în câteva ore a popririlor și limitarea abuzurilor în privința sumelor mult prea mari blocate prin popriri fiscale. Acestea, consecințe ale comunicării defectuoase între ANAF și instituțiile bancare.
Ministrul finanțelor spune că noua aplicație informatică prin care ANAF va comunica cu băncile este gata și că toată lumea va fi mulțumită de implementarea ei, inclusiv din perspectiva limitării abuzurilor: "(...) modul în care această poprire va deveni electronic efectuată, fără să se mai trezească omul cu sume de bani blocate, plata, pentru ca, după aia, deblocarea să dureze n zile, firma sau persoana fizică. (...) Eu am promis că se va schimba şi mâine în Guvern avem o informare exactă în acest sens. Începând cu luna iulie se face modificarea legislativă.
Am făcut deja. Este o aplicaţie la ANAF care va ţine legătura cu toate băncile, va comunica efectiv suma de plată (...) ANAF va notifica şi banca va popri exact suma pe care acea persoană sau firmă o are de plătit. O să vedeţi prezentarea în următoarele zile, exact noul mecanism cum va fi aplicat. Adică lumea va fi mulţumită, şi companiile, nu se vor mai crea astfel de blocaje sau abuzuri din partea ANAF", potrivit susținerilor ministrului, citat de Agerpres.
Din 2017, redacția avocatnet.ro a cerut de mai multe ori puncte de vedere Fiscului cu privire la funcționarea acestui sistem și cu privire la măsura promisă de ridicare a popririlor cât mai rapid. La ultimul răspuns, din primăvara acestui an, Fiscul ne-a spus că mecanismul comunicării cu băncile e funcțional și că zilnic se transmit informații pe platforma pusă la dispoziție de ANAF în acest sens. Anul trecut, Fiscul atrăgea atenția că și băncile sunt de vină în această comunicare uneori defectuoasă. Cât despre popririle extensive, dincolo de necesarul de recuperat, Fiscul ne spunea, în urmă cu câteva săptămâni, că se transmit solicitări tuturor băncilor și că din cauza asta se ajunge uneori la blocarea tuturor disponibilităților bănești ale unui contribuabil.
Promisiunea cu privire la această nouă aplicație de comunicare a Fiscului cu băncile ar trebui să se materializeze chiar de luna aceasta, potrivit ministrului, urmând să vedem mecanismul ei în dezbatere cât mai curând.