Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 50/2019 a intrat de curând în vigoare și transpune în legislația de mediu o directivă europeană, aducând obligații noi și detalieri sau clarificări la obligațiile existente ale firmelor din România în ceea ce privește deșeurile de ambalaje.
Astfel, pentru firmele din industria hotelieră și a serviciilor alimentare (mai ales cei care organizează evenimente, pregătesc și servesc alimente și băuturi) care produc în urma activității lor ambalaje folosite și/sau deșeuri de ambalaje similare celor provenite din gospodării, OUG nr. 50/2019 aduce obligația de a proceda într-unul dintre următoarele moduri:
- fie să returneze ambalajele folosite pentru care au plătit o sumă de bani în cadrul unui sistem de garanție-returnare;
- fie să predea ambalajele folosite unor colectori autorizați care fac dovada unui contract valabil încheiat cu o organizație care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului;
- fie să depună deșeurile de ambalaje, pe tipuri de materiale, în sistemele de colectare separată a deșeurilor municipale gestionate de către operatorii de salubrizare.
Pentru firmele care produc astfel de ambalaje și/sau deșeuri de ambalaje și care nu sunt din industria hotelieră sau a serviciilor alimentare, OUG nr. 50/2019 prevede următoarele obligații alternative:
- să le predea unor colectori autorizați pentru achiziționarea deșeurilor de ambalaje de la populație;
- să le depună, pe tipuri de materiale, în sistemele de colectare separată a deșeurilor municipale gestionate de către operatorii de salubrizare.
Notă: Ordonanța nu a adus și sancțiuni directe pentru nerespectarea acestor obligații.
În acest context, punctăm și că printr-un recent ordin al ministrului mediului se prevede înființarea unui serviciu online de depunere a declarațiilor de mediu ce va fi disponibil pe site-ul Administrației Fondului de Mediu. Serviciul "Depunere declarații on-line" (deocamdată inexistent) presupune folosirea unui cont de acces, dobândit în urma unei solicitări în condițiile Ordinului ministrului mediului nr. 572/2019.
Aceeași ordonanță a crescut valoarea ecotaxei pentru pungile de transport de plastic de la 0,1 lei la 0,15 lei pe bucată.