BAD. Autoritățile, tot mai îngrijorate că giganții IT au dobândit o putere prea mare
Giganții tehnologici au ajuns să nu mai concureze în piață, ci au devenit pur și simplu piața, iar acest lucru deja provoacă panică. Departamentul de Justiție din America a luat decizia să deschidă o anchetă amplă în cazul giganților IT precum Facebook, Google, Amazon și Apple, pe motiv că se angajează în practici anticoncurențiale. Deși până acum avertizările cu privire la puterea lor de a face rău erau spuse la ureche, acum evidența nu mai poate fi ascunsă.
Au primit și un nume sugestiv: BAD. E un acronim care vrea să dea de înţeles că sunt rele, însă în traducere înseamnă că sunt „mari”, „anticoncurenţiale”, provoacă „dependență”. Și sunt distructive faţă de democraţie. Acum, cea mai dificilă sarcină a autorităților este să împiedice monopolul in industria tehnologiei, dar fără a pune barieră inovației.
Dominația Google, Facebook, Amazon și Apple a ajuns să fie rea atât pentru competiție, cât și pentru consumatori. Autoritățile americane vor acum să afle cum acești giganți tehnologici au dobândit puterea de piață și dacă se angajează în practici care au redus la tăcere concurența, au înăbușit inovația sau au afectat într-un fel sau altul utilizatorii.
Planul B pentru Centrala de la Cernavodă
România ar putea construi singură cel puțin un reactor nou la Cernavodă, dacă negocierile cu investitorul chinez nu se termină în acest an. Este declarația ministrului Energiei care a spus că investiția nu trebuie făcută oricum, ci trebuie să plătim un preț normal, nu exagerat.
Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat în luna mai forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă. Acordul consfinţeşte înfiinţarea societăţii româno-chineze care va derula proiectul finalizării reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro.
Comentarii articol (0)