După ce în iunie au verificat angajatori din construcții din toată țara, inspectorii muncii au anunțat azi ce nereguli au găsit la firme. Lista nu arată deloc bine și duce cu gândul la medii de lucru în care siguranța fizică și financiară a salariaților este în pericol.
Pe partea de relații de muncă, inspectorii au aplicat amenzi pentru toate cele patru forme de muncă nedeclarată ce pot fi sancționate conform Codului muncii:
- primirea la muncă fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii lucrului;
- primirea la muncă fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în Revisal, cel târziu în ziua anterioară începerii lucrului;
- primirea la muncă în perioada în care un salariat are contractul individual de muncă suspendat;
- primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit, în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
Pentru fiecare dintre primele trei fapte, Codul muncii prevede că se aplică o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită cu respectiva neregulă. Însă amenda este de maximum 200.000 de lei, cumulată pentru fiecare faptă în parte. Pentru a patra faptă, amenda este de 10.000 de lei pentru fiecare persoană, însă, la fel, maximul este de 200.000 de lei.
De ce spun că siguranța financiară a salariaților este pusă în pericol? Pentru că munca nedeclarată nu avantajează angajații. Din moment ce se evită plata taxelor salariale la stat, aceștia nu pot beneficia de asigurare la sănătate, concedii medicale, ajutoare de șomaj sau stagii de cotizare pentru pensii, printre altele.
Însă am menționat și pericolul asupra siguranței fizice. Aici, mă refer la faptele sancționate de inspectorii de stat pe partea de securitate și sănătate în muncă. Potrivit inspectorilor muncii, neregulile de care s-au lovit cel mai des sunt următoarele:
- nu se acordă și nu se folosesc echipamente de protecție individuală împotriva căderilor;
- nu se folosesc echipamente de muncă corespunzătoare, care să aibă sisteme de protecție colectivă, cum sunt balustradele solide (suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară) și platformele sau plasele de prindere (suficient de solide pentru a împiedica sau a opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări);
- nu se asigură o instruire adecvată în domeniul securității și sănătății pentru toți lucrătorii;
- nu se verifică modul în care sunt protejate și folosite platformele de lucru, pasarelele și scările schelelor, astfel încât lucrătorii să nu cadă sau să nu fie expuși căderilor de obiecte.
Pentru nerespectarea regulilor stricte de securitate și sănătate în muncă, angajatorii riscă amenzi de cel puțin 2.000 și cel mult 10.000 de lei. Însă există și amenzi penale de până la 1,2 milioane de lei pentru situațiile foarte grave.
Bine de știut este că autoritățile continuă în această perioadă controalele la angajatorii din toată țara. Însă va exista și o nouă campanie de verificări ce va viza iarăși domeniul contrucțiilor.