Concret, autoritățile detaliază că, în primul semestru din 2021, numărul controalelor desfășurate în domeniul construcțiilor și numărul aferent de angajatori amendați sunt aproape triple față de primul semestru din 2019. În primul semestru al acestui an, în construcții am avut 136 de accidente de muncă, dintre care șapte au fost mortale și restul s-au soldat cu incapacitate temporară de muncă.
Semestrul 1 din 2019 | Semestrul 1 din 2020 | Semestrul 1 din 2021 | |
Angajatori controlați | 573 | 1.071 | 1.691 |
Angajatori amendați | 518 | 982 | 1.507 |
Într-adevăr, planul de controale aferent anului 2021 conține o campanie națională de verificare, prin ITM-uri, a respectării cerințelor de sănătate și securitate în muncă în domeniul construcțiilor. Autoritățile au introdus această campanie specială în 2021, ea nefiind desfășurată în 2020 sau în 2019, de exemplu. Motivul? În 2020, construcțiile au fost atât în topul accidentelor de muncă la nivel național, cât și în topul accidentelor soldate cu decese la nivel național.
Așadar, dincolo de planurile oficiale, accidentele recente de muncă despre care s-a scris pe larg în mass media nu fac decât să sublinieze necesitatea intensificării controalelor ITM în domeniul construcțiilor. Chiar dacă firmele oricum trebuiau să se aștepte la mai multe verificări, evenimentele recente servesc ca un memento în acest sens (dar și ca un semnal pentru a reevalua felul în care se respectă pe șantiere regulile de sănătate și securitate în muncă).
În afară de accidentul de la începutul lunii august, în care au murit doi muncitori după ce au rămas îngropați sub un mal de pământ, Inspecția Muncii a adus în discuție și evenimentele nefericite din iulie (mai multe explozii urmate de incendii și răniri sau decese).
Cu această ocazie, Inspecția Muncii a prezentat principalele probleme pe care inspectorii ITM-urilor le găsesc de obicei pe șantiere.
Probleme tehnice:
- nu sunt folosite echipamente de muncă corespunzătoare, care să aibă sisteme de protecție colectivă (de exemplu, balustradele solide, suficient de înalte și având cel puțin o bordură, o mână curentă și protecție intermediară, platforme sau plase de prindere suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălțime și care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau ale unei scări);
- nu sunt folosite echipamente de muncă pentru consolidarea marginilor săpăturilor;
- nu sunt acordate și folosite echipamente de protecție individuală împotriva căderilor de la înălțime;
- nu este verificat modul în care sunt protejate şi utilizate platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor, astfel încât lucrătorii să evite căderile sau expunerea la căderile de obiecte.
- planul propriu de securitate și sănătate al șantierului nu este completat și adaptat în funcție de evoluția lucrărilor;
- nu este asigurată o instruire adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii pentru toţi lucrătorii, consemnată în fişa de instruire individuală;
- nu sunt verificate tehnic, la termenele scadente, instalațiile de ridicat (macarale) și transport (motostivuitoare etc.);
- nu se ține evidența zonelor cu risc ridicat și specific.
Notă: Informații mai multe despre controalele ITM la angajatori pot fi găsite urmărind această secțiune dedicată de pe site-ul nostru.