Băncile de dezvoltare, care vor fi societăți pe acțiuni deținute integral de stat și autorizate de Banca Națională a României, sunt reglementate în Legea nr. 207/2022 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii și funcționării băncilor de dezvoltare din România: „Băncile de dezvoltare au ca scop sprijinirea antreprenoriatului, dezvoltarea socio-economică și regională în România prin promovarea investițiilor și facilitarea accesului la finanțare pentru beneficiarii eligibili în acele sectoare în care au fost identificate disfuncționalități ale pieței financiare și decalaje de finanțare”.
Practic, băncile de dezvoltare vor putea acorda împrumuturi firmelor și vor putea face investiții de capital (acțiuni și participații), care se vor concentra pe activitatea întreprinderilor mici și mijlocii, cercetare, investiții strategice, agricultură sau proiecte mari de infrastructură.
Aceste servicii vor viza, în esență, întreprinderile mici și mijlocii, inclusiv microîntreprinderile și start-up-urile nou-înființate, dar și întreprinderile din domenii inovatoare. Vor mai fi vizate, pentru acordarea de garanții, primăriile, universitățile și întreprinderile sociale.
Băncile de dezvoltare vor funcționa cu banii obținuți din comisioane, dobânzi sau împrumuturi de la stat, printre alte surse de finanțare. Acestea nu vor putea atrage depozite de la persoanele fizice.
Un proiect de lege asemănător legii recent publicate se află în Parlament încă de la finele anului 2019, însă acesta pare a fi fost abandonat în favoarea proiectului descris mai sus și probabil că va fi respins definitiv la un moment dat.