Trecerea IFN-urilor la regulile contabile IFRS este prevăzută de un Ordin (Ordinul nr. 8/2019 privind aplicarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară de către instituțiile financiare nebancare) ce a fost inițiat de Banca Națională a României și care a apărut în Monitorul Oficial luni.
Dacă acum IFN-urile care dau credite ipotecare aplică reglementările contabile conforme cu directivele europene pentru a întocmi situațiile financiare individuale, acestea vor trece din 2022 la întocmirea bilanțurilor doar în baza regulilor IFRS.
Până atunci, pentru situațiile financiare aferente anilor 2019, 2020 și 2021, IFN-urile vor aplica regulile folosite până acum. Totuși, în paralel, în acești trei ani se vor face și bilanțuri conforme cu IFRS, însă doar în scop informativ, prin retratarea informațiilor din bilanțurile de bază.
De asemenea, IFN-urile vor mai întocmi și o situație din care să reiasă diferențele dintre tratamentul potrivit reglementărilor contabile conforme cu directivele europene și tratamentul prevăzut de IFRS. Asta pentru fiecare element din formatul de bilanț și cont de profit și pierdere. Situația va trebui însoțită de explicații detaliate.
Conform unei informări a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, este vorba de trecerea la regulile contabile IFRS 9, care sunt în vigoare în statele Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2018.
„Adoptarea IFRS oferă oportunitatea interpretării cu acuratețe a informațiilor contabile, asigurând comparabilitatea performanțelor entităților de pe piața de capital, cu efecte pozitive în facilitarea tranzacțiilor de pe această piață”, este explicat într-un articol referitor la IFRS 9, ce este semnat de doctorul în economie Ștefan Doba.
În esență, inițiatorii proiectului spun că măsura este pregătită deoarece Fondul Monetar Internațional a recomandat înăsprirea cerințelor de provizionare în cadrul sectorului IFN-urilor, pentru a se stabili cerințe asemănătoare celor aplicabile băncilor.