Planul de acțiune pentru educație 2019-2030, elaborat în urma unor discuții cu actori implicați direct din sistemul de învățământ, dar și cu asociații patronale, sindicate și reprezentanți ai societății civile și ai mediului de afaceri, a fost aprobat în august și publicat pe site-ul Ministerului Educației.
Între cele șase obiective strategice ale acestui plan regăsim și ideea de sprijinire a învățării pe tot parcursul vieții, prin crearea unui Fond Național de Educație, a unui cont personal de învățare pe parcursul vieții și introducerea unor stimulente pentru participarea la educație.
Potrivit acestui document, Guvernul României ar trebui să adopte, în următorul an, un proiect care să pună bazele unui cont personal de învățare pentru toți cetățenii României, oriunde ar avea domiciliul (și în străinătate, așadar). Contul ar urma să fie finanțat din contribuțiile personale ale românilor (1% din venituri) și ale angajatorilor (1% din salariul brut) și ar fi administrat ca fond de investiții, prin Fondul Național de Educație.
Cele două procente de finanțare menționate în plan nu sunt însă deloc detaliate: nu putem trage concluzia că unul ar fi voluntar și celălalt obligatoriu ori că ambele vor fi voluntare/obligatorii, nici că vor avea natura unor impozite sau vor reprezenta procente din actualul impozit pe venit ori taxe suplimentare.
A doua propunere, cu termen de realizare puțin mai îndepărtat, 2021-2022, va presupune o colaborare între Ministerul Educației și sindicate pentru a veni cu o reglementare care să încurajeze învățarea pe parcursul vieții în rândul angajaților. Una dintre ideile propuse în planul MEN este un concediu sabatic subvenționat de sindicat sau angajator și din Fondul Național de Educație dedicat învățării. Același plan propune și eliminarea barierelor participării adulților la educație.
Notă: Anul sabatic este an de studiu acordat periodic universitarilor din anumite state, în care aceștia sunt scutiți de obligațiile didactice.
Angajații care vor să se dezvolte profesional o pot face și acum pe cheltuiala angajatorului. În Codul muncii și în Ordonanța Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților este prevăzută obligația firmelor ca, periodic, să asigure participarea acestora la o formă de pregătire profesională, cu scoatere din activitate și pe cheltuiala lor. În practică, din diverse motive, această obligație nu este întotdeauna respectată.
De asemenea, salariații au dreptul să beneficieze, la cerere, și de concedii fără plată pentru formare profesională. Acest tip de concediu se acordă însă când formarea profesională nu e în legătură cu atribuțiile postului ocupat.
Important! Planul de educație în care se găsesc propunerile de mai sus este doar adoptat la acest moment la nivelul ministerului. Toate propunerile acestuia vor trebui asumate, fie prin reglementări, acolo unde e cazul, fie prin proiecte concrete, în următorii ani.