Ce este medierea
Medierea reprezintă o modalitate alternativă de soluționare, cu ajutorul unui terț neutru și imparțial (mediatorul), a litigiilor și conflictelor, în cadrul căreia mediatorul, cu ajutorul unor tehnici specifice profesiei pe care o practică, ajută părțile ca în final să aleagă o soluție de tip win-win. În același timp, e un proces de colaborare accesibil, confidențial, rapid, mult mai puțin formal decât procedura judiciară și care presupune costuri materiale rezonabile.
Cine poate iniția medierea când e vorba de restanțe la întreținere
Medierea poate fi inițiată atât de datornic, cât și de asociația de proprietari prin reprezentantul ei legal – președintele. Atunci când este inițiativa e a restanțierului, la mediere vor fi invitați președintele și administratorul.
Înțelegerea dintre proprietarul cu datorii și asociația de proprietari va fi înscrisă într-un Acord de mediere, care poate deveni titlu executoriu prin atestare avocațială sau autentificare de către notarul public. Astfel, Acordul de mediere atestat/autentificat va avea aceeași forță juridică cu cea a unui titlu executoriu, fără a fi necesară consfințirea lui de către instanță.
Avantajele alegerii medierii pentru recuperarea sau plata sumelor restante
Medierea în procesul de recuperare sau de plată a datoriilor acumulate la întreținere prezintă avantaje pentru ambele părți.
Pentru asociații, beneficiile sunt ușor de enumerat:
- sumele restante se pot recupera cu cheltuieli reduse într-un termen mult mai scurt, pentru că se evită procesele judiciare care durează perioade îndelungate și au costuri însemnate;
- după cum precizam mai sus, un Acord de mediere atestat de un avocat sau autentificat la notar oferă, pentru recuperarea restanțelor și a penalităților, aceeași garanție în privința recuperării ca un titlu executoriu încuviințat de o instanță;
- se pot îmbunătăți relațiile cu membrii asociației de proprietari.
În același timp, proprietarul restanțier are posibilitatea să propună atât cuantumul tranșelor, în funcție de posibilitățile pe care le are, cât și intervalul de timp în care le va achita.
De asemenea, având în vedere buna lui credință, poate propune diminuarea penalităților de întârziere.
La toate acestea se adaugă scutirea cheltuielilor la care ar fi obligat dacă disputa ar ajunge în instanță sau, mai departe, la un executor judecătoresc.
Medierea găsește soluții care să convină ambelor părți
În încheiere, doresc să subliniez că în procesul de mediere este vorba despre nevoi și interese ale părților și nu despre cine a greșit, nu despre cine este de vină și nici despre cine e bun sau rău. În mediere separăm omul de problemă și ne concentrăm pe rezolvarea disputelor, căutând să identificăm soluția potrivită.
Consider că unde lipsește comunicarea sau dialogul a devenit imposibil, ori acolo unde orgoliile și alte emoții negative reușesc să pună stăpânire pe oameni, calea care trebuie urmată este medierea.
Revenind la speța despre care vorbim în materialul de față, și aici se pot instaura și pot ajunge să domine emoțiile negative sub forma orgoliilor, a atacurilor verbale, a șicanărilor de tot felul între restanțieri, pe de o parte, și președintele asociației, administrator sau chiar amândoi, pe de altă parte. Și e foarte posibil ca aceste conflicte să escaladeze, în timp ce problemele existente ar rămâne nerezolvate.
Din toate aceste motive aș recomanda, încă o dată, medierea, ca fiind o cale de rezolvare extrem de benefică pentru cei implicați.
Important! Potrivit legii, medierea poate fi demarată atât înaintea unui proces judiciar, cât și în timpul derulării lui sau în faza de executare silită.
Comentarii articol (5)