Legea 153/2020 a apărut vineri seară în Monitorul Oficial. Partea din actul normativ referitoare la scăderea anuală din impozitul pe afacere a costurilor curente cu achiziția caselor de marcat cu jurnal electronic se va aplica de la 1 august 2020.
Ideea de bază este că, până acum, numai microîntreprinderile puteau să recupereze din costurile cu casele de marcat. Valoarea de achiziție se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care sunt puse în funcțiune. Această regulă mai este valabilă numai până la 31 iulie 2020, pentru că de luna viitoare facilitatea va fi extinsă pentru a acoperi toate costurile microfirmelor cu casele de marcat, dar și pentru a deveni disponibilă plătitorilor de impozit pe profit și PFA-urilor. Pentru plătitorii de impozit specific deja este valabilă de azi.
Pe deasupra, legea prevede posibilitatea de a scădea din impozitul pe afacere și costurile din trecut cu casele de marcat, din anii 2018 și 2019 și din perioada 1 ianuarie - 26 iulie 2020. Măsura e valabilă pentru plătitorii de impozit pe profit (inclusiv impozit mixt, dar nu și cei care datorează exclusiv impozit specific), impozit micro și PFA-uri.
Plătitorii de impozit pe profit
Pentru plătitorii de impozit pe profit, costul de achiziție o să se scadă din impozitul datorat fie trimestrial, fie anual, în funcție de sistemul pe care-l aplică. Sumele nescăzute sau nescăzute integral din impozit vor putea fi scăzute în următorii șapte ani.
Mai precis, noua lege prevede astfel: „contribuabilii care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achiziție din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în cazul în care aceștia datorează impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, în cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de declarare și plată a impozitului pe profit. Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit potrivit prevederilor prezentei litere se reportează în următorii 7 ani consecutivi”.
Recuperarea sumelor se va face în ordinea înregistrării lor, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit.
Plătitorii de impozit micro
Așa cum scriam mai sus, regulile actuale ce vizează exclusiv microîntreprinderile o să fie eliminate. De fapt, e vorba de un singur alineat din Codul fiscal care o să dispară, dar care va fi înlocuit de reguli diferite și mai detaliate.
„Microîntreprinderile care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale [cu jurnal electronic] scad costul de achiziție aferent lor din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului pe veniturile microîntreprinderilor datorat pentru trimestrul respectiv”, dispune Legea 153/2020.
La fel ca în cazul plătitorilor de impozit pe profit, sumele nescăzute se vor reporta pentru următoarele 28 de trimestre (adică șapte ani). Scăderea sumelor din impozitul micro se va face în ordinea înregistrării lor la fiecare termen de plată a impozitului micro. Practic, acele costuri se vor reporta dacă nu se scad din impozitul pentru trimestrul în care casele de marcat se pun în funcțiune.
Actualmente, Codul fiscal nu prevede așa ceva. Actul dispune numai că, „În cazul în care o microîntreprindere achiziționează case de marcat, valoarea de achiziție a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcțiune, potrivit legii”. Așadar, se trece de la scăderea valorii din baza impozabilă a impozitului micro la scăderea valorii direct din impozitul micro (inclusiv în trimestrele următoare, dacă e nevoie), ceea ce înseamnă că firmele își recuperează indirect integral, nu parțial, sumele plătite pe aparate.
PFA-urile
Facilitatea a fost extinsă, de asemenea, la PFA-urile care obțin venituri independente. Din impozitul pe venit stabilit în baza declarației unice pentru persoanele fizice, o să se scadă costul de achiziție al caselor de marcat cu jurnal electronic, care au fost puse în funcțiune în anul pentru care se datorează impozitul.
Plătitorii de impozit specific
Pentru plătitorii de impozit specific, termenul de 1 august 2020 nu se aplică. Practic, aceste firme pot să scadă costul de achiziție, din impozitul datorat începând cu anul 2020, pentru orice casă de marcat pusă în funcțiune anul acesta.
„Contribuabilii obligați la plata impozitului specific care achiziționează aparate de marcat electronice fiscale [cu jurnal electronic] scad costul de achiziție aferent lor din impozitul specific în anul în care au fost puse în funcțiune, în limita impozitului specific datorat pentru anul respectiv”, scrie în Legea 153/2020, cu precizarea că sumele care nu sunt scăzute astfel se reportează pentru următorii șapte ani.
Asta înseamnă că facilitatea acoperă întreg anul 2020 (și perioada din ianuarie și până ieri, și perioada care începe azi) pentru plătitorii de impozit specific, din moment ce se face referire numai la case de marcat puse în funcțiune în anul pentru care se datorează impozitul.
Așa cum subliniam mai sus, facilitatea retroactivă nu se aplică plătitorilor de impozit specific pentru aparatele cumpărate și puse în funcțiune în 2018 și 2019.