Toate aceste informații referitoare la datele personale ale salariaților și pensionarilor sunt incluse într-o notă de informare publicată de CNPP. Practic, instituția este obligată să informeze persoanele fizice despre datele personale pe care le prelucrează.
Astfel, CNPP spune că prelucrează următoarele date personale: prenumele și numele, sexul, codul numeric personal, data nașterii, adresa de domiciliu, informații bancare, informații medicale și informații privind vechimea în muncă în România sau în alte țări.
Conform sursei citate, CNPP și casele teritoriale de pensii obțin datele personale mai ales din cererile de acordare și plată a prestațiilor solicitate de salariați și pensionari și din documentele anexate la solicitări. Totodată, datele personale mai sunt colectate la folosirea sistemelor electronice ale CNPP și caselor teritoriale (de exemplu, site-urile autorităților).
Totuși, datele personale mai sunt adunate și de la entități terțe: din comunicările trimise de salariați sau pensionari către instituțiile publice, instituțiile bancare sau administratorii pensiilor private și din comunicările trimise către CNPP și casele teritoriale de instituțiile publice, instituțiile bancare, angajatori, companii sau administratorii de pensii private.
Datele personale ale salariaților și pensionarilor pot să fie trimise de CNPP și casele teritoriale către alte entități, în baza unor solicitări legale. Mai precis, datele pot ajunge la:
- autorități guvernamentale și judecătorești și alte persoane juridice implicate în proceduri legale;
- organe de cercetare penală, autorități fiscale, precum și către alte persoane juridice față de care dezvăluirea este cerută de lege;
- persoane juridice cu competențe, potrivit legii, în derularea operațiunilor referitoare la plata prestațiilor acordate de către casele teritoriale de pensii.
CNPP și casele teritoriale păstrează datele personale, conform informării, atât timp cât este necesar. Pentru că ele sunt necesare pentru a se putea plăti pensiile, pentru a se ține evidența vechimii în muncă și nu numai.
Important! O persoană fizică are dreptul să ceară o copie a documentelor care conțin datele sale personale, ce sunt deținute de CNPP și de casele teritoriale de pensii, adresându-se responsabilului cu protecția datelor (adresele de e-mail sunt aici). Prelucrarea datelor personale se face în baza GDPR, așa cum este supranumit Regulamentul european unic privind protecția datelor.
Comentarii articol (2)