Mai jos, am încercat să iau câteva exemple de comunicare și să punctez instrumentele importante care ar putea ajuta, de fiecare dată. Acum, mai e ceva de spus. Acest articol nu urmează tradiția cursurilor clasice de comunicare, așa încât denumirile de mai jos (comunicare directă, indirectă etc.) nu sunt în legătură cu ce se înțelege de obicei prin acest gen de comunicare.
Atunci când vorbesc despre comunicare directă, eu mă refer la situația în care oamenii stau față în față, în lumea fizică, și schimbă vorbe unii cu alții (că ar putea sta față în față, lucrând la un calculator și vorbind pe messenger). Prin comunicare indirectă, înțeleg acea comunicare mediată de un anumit mediu (că e hârtie / poștă, că e email / internet etc).
Comunicare directă
Am spus-o deja mai devreme și vreau să repet ideea, pentru a o întări. Eu cred că discuția directă e cel mai bun instrument de comunicare.
În primul rând, pentru că e o formă de respect să vorbeșți cu cineva față în față și să-ti asumi puterea de a-l / a o privi în ochi atunci când vorbiți. Vorbitul prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare e o formă de evitare a unei discuții, de fapt.
Și nu, nu cred că o astfel de abordare (discuția față în față) e posibilă doar în organizațiile mici. Dimpotrivă, cred că în organizațiile mari de succes, legăturile personale pe care oamenii încă le mai păstrează între ei fac diferența între organizații de succes și altele fără un viitor viabil.
Discuția directă implică o formă de curaj, asumare și transparență din partea celor care se implică în ea, dar e singura în măsură să contureze un rezultat important pentru viitor. Altfel, sigur, ne putem ascunde în spatele unor ecrane, în spatele unor terminale telefonice ori în spatele scrisorilor, dar realitatea că suntem oameni și avem nevoie să ne privim în ochi o să ne ajungă din urmă.
Comunicare indirectă
Am extins, mai jos, acest tip de comunicare, pe mai multe modele de instrumente intermediare, care ar putea fi folosite. După cum spuneam mai sus, aici vorbim despre comunicarea mediată de diverse medii de comunicare.
Comunicare prin hârtii
E genul pe care l-am urât întotdeauna. Dar, uneori, ai nevoie să o faci. Regulamentul de ordine interioară, hârtiile care impun regulile interne într-o companie, dar și alte astfel de lucruri trebuie comunicate scris, acolo unde e posibil. Hârtiile rămân acolo, iar unii oameni au nevoie să li se reamintească de faptul că au luat la cunoștință de anumite reguli. În viitorul deloc îndepărtat, probabil că vom renunța cu totul la hârtii, însă oamenii de astăzi încă mai au astfel de nevoi.
Comunicare creativă
Am lăsat-o la final pentru că e partea cea mai complicată a slujbei tale de comunicator. Dacă poți găsi moduri creative de comunicare pentru tot ce faci, încearcă să generalizezi comunicarea creativă. Până la urmă, rolul tău e să iei un sentiment, o stare de lucruri dintr-o parte a companiei, să le transformi în mesaje palpabile și ușor de înțeles și să le porți apoi, cum poți mai bine, către alți oameni din companie care ar trebui să știe aceste mesaje. Atât. Dacă poți inventa metode noi prin care poți face comunicare creativă, atunci fă-o.
Ce mi-aș dori, însă, ar fi ca printre mijloacele creative de comunicare să nu incluzi neapărat lucruri de genul messenger, slack sau alte forme de comunicare moderne. Dacă pentru anumite echipe ele sunt potrivite, pentru altele sunt unul dintre cei mai mari demolatori de concentrare. Atunci când ecranul computerului tău strălucește constant de mesaje de la colegii de birou, sigur nu reușești să te concentrezi cu adevărat la ce ai de făcut.
Articolul pe care tocmai l-ai citit este un fragment din una dintre lecțiile cursului nostru Comunicare internă. Construiește armonie în echipă și punți de legătură cu managementul. Avem și alte cursuri care pot antrena minți curioase pe platforma Inteligo.ro.
La inteligo.ro poți urma online cursuri de tot felul, în ritmul ales de tine. Dar pe lângă dorința de a împărtăși experiențele și informațiile pe care noi le avem, ne dorim și să intrăm în contact direct cu oamenii care ne urmăresc. De aceea, în fiecare săptămână vom veni cu subiecte noi de dezbătut legate de noi, oamenii, și de mecanismele care ne ajută să evoluăm constant în viață și carieră.
Comentariile sunt încurajate. :)
Comentarii articol (0)