1. Salariații vor primi în mână 83 de lei în plus. Concret, salariul minim brut pe țară o să crească de la 2.080 la 2.230 de lei. Asta înseamnă că salariul minim pe țară o să crească cu 150 de lei brut și 83 de lei net. Suma netă este suma care ajunge efectiv la salariat, după ce din salariul brut se scad taxele datorate la stat. Referitor la celelalte două salarii minime în vigoare, ambele vor fi „înghețate” la 2.350 de lei (studii superioare), respectiv 3.000 de lei (construcții).
2. Persoanele fără venituri vor plăti mai mult pentru asigurarea medicală opțională. Persoanele care vor să se asigure opțional la sănătate pentru tot anul 2020 trebuie să plătească echivalentul a 10% din șase salarii minime brute. Anul acesta s-a achitat o sumă de 1.248 de lei, dar anul viitor se va achita o sumă de 1.338 de lei.
3. Crește pragul minim de datorii de la care se poate cere insolvența persoane fizice. O altă chestiune ce depinde de majorarea salariului minim este una ce ține de procedura insolvenței persoanei fizice. Mai precis, cuantumul minim al datoriilor, pentru a putea fi cerută deschiderea procedurii insolvenței pe bază de plan de rambursare a datoriilor sau a procedurii judiciare de insolvență prin lichidare de active, este de 15 salarii minime. Pragul de datorii va fi, astfel, de la 1 ianuarie 2020, de 33.450 de lei.
4. Zilierii vor primi remunerații mai mari. Evident, o creștere a salariului minim pe țară va implica automat și o majorare a remunerației zilierilor. Mai precis, remunerația brută orară a zilierilor se va majora de la 12,4 la 13,3 lei, în condițiile în care legislația stabilește că aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim.
5. Și internii vor fi plătiți mai bine. De asemenea, o remunerație majorată vor primi și persoanele care participă la programe de internship. Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puțin 50% din salariul minim brut pe țară. Asta înseamnă o plată minimă de 1.115 lei, de la 1 ianuarie 2020. Acum, indemnizația este de 1.040 de lei.
6. Amenzi plafonate pentru șoferii care încalcă legislația. În mod normal, amenzile pentru contravenții rutiere se majorează și ele în același timp cu salariul minim pe țară. Însă Guvernul a promis că va plafona și în acest an punctul-amendă la 145 de lei. În lipsa unei „înghețări” a punctului-amendă, valoarea acestuia ar fi sărit brusc de la 145 la 223 de lei. Atenție însă: măsura nu-i oficială încă, dar autoritățile vor să facă în așa fel încât să o publice în Monitorul Oficial înainte de prima zi a anului viitor.
Bine de știut: Despre consecințele pe care le vor resimți companiile la creșterea din 2020 a salariului minim pe țară am scris mai multe aici.
Comentarii articol (4)