Ministrul muncii a oferit garanția că viitoarele controale se vor face cu maximă obectivitate, fără a favoriza pe unii și a dezavantaja pe alții.
“Voi cere o activitate alertă, susţinută a Inspecţiei Muncii în teren, în cursul anului viitor, fără ca cineva să se sperie că în acest plan de control vor fi vizaţi cu intenţie unii sau alţii. Nu. Cu toată obiectivitatea, pe eşantion, pe zonele din care sunt semnale că pot exista, tradiţional, un pattern, un mod de a lucra care să fie dincolo de lege sau în afara cadrului legal, în aceste zone (…) inspectorii vor fi mult mai prezenţi în spaţiul public, pentru că cele două măsuri trebuie să meargă în paralel: corectitudine, dar totuşi acolo unde există situaţii de încălcarea legii trebuie să le vedem şi trebuie să luăm măsuri", a afirmat Violeta Alexandru.
Într-un articol redactat recent, avocatnet.ro a explicat pe larg care sunt cele mai frecvente forme de muncă la negru întâlnite în țara noastră. Prestarea de muncă în lipsa unui contract individual de muncă, efectuarea perioadei de probă fără încheirea unui contract de muncă sau prestarea de muncă înregistrată ca part time, dar care, de fapt, are durată normală (cel puțin opt ore) sunt doar câteva dintre formele de muncă la negru.
În cadrul interviului acordat pentru Agerpres, ministrul muncii a susţinut că pentru a combate munca la gri este necesară reformarea Inspecţiei Muncii şi nu impozitarea contractelor de muncă part-time identică cu impozitarea contractelor de muncă full-time. Mai mult, ministrul muncii a adăugat că a susţinut eliminarea supraimpozitării contractelor part-time, pentru că fiecare cetăţean trebuie impozitat pentru cât munceşte.
“Eu sunt pentru impozitare pentru cât munceşti. (...) Eu aşa sunt construită, am încredere în corectitudinea oamenilor. Nu pot să plec de la premisa că suntem toţi nişte infractori, cu gândul la cum putem ocoli legea. Pentru mine lucrurile sunt foarte clare. Trebuie să fii impozitat pentru cât munceşti.”, a preciza Violeta Alexandru, ministrul muncii.
Reamintim că angajatorul are obligația de a încheia contractul de muncă și de a transmite datele în Revisal cel târziu cu o zi înainte ca salariatul să își înceapă activitatea. Mai exact, primirea cuiva la muncă fără ca în prealabil să i se încheie un contract de muncă și fără ca raportarea să se facă în Revisal sunt considerate forme ale muncii la negru. Pentru fiecare dintre aceste două fapte, angajatorul riscă o amendă de 20.000 de lei pentru fiecare astfel de persoană identificată de inspectorii muncii. Mai multe despre acest subiect, puteți citi într-un articol mai amplu realizat de avocatnet.ro
În privința încheierii unui contract de muncă, de precizat este și o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, conform căreia viitorul angajat ar putea fi asistat de un avocat, de un expert în legislația muncii sau de orice altă persoană atunci când negociază, încheie sau modifică contractul individual de muncă. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici.
Comentarii articol (1)