__________
ACTUALIZARE (27.06.2022): Până la urmă, trecerea la depunerea exclusiv online a fost consfințită pentru data de 1 iulie 2022.
__________
Concret, declarația de mediu se poate depune, pentru obligațiile aferente lunii decembrie 2019, atât online, cât și în format tipărit. Termenul-limită este 27 ianuarie 2020. Asta înseamnă că declarația pentru luna ianuarie 2020, care se va depune în februarie 2020, va fi prima cu obligația de transmitere online.
„Acum se depune declarația aferentă lunii decembrie 2019 până pe 27 ianuarie 2020. Pe aceea o puteți depune în continuare în sistem clasic, pentru că, anul trecut, acest sistem de declarare online a fost opțional. Dacă ați mers pe varianta depunerii pe hârtie în anul 2019, declarația aceasta care se depune pe 27 ianuarie o depuneți tot pe hârtie, dar, din februarie 2020, declarațiile aferente lunii ianuarie va trebui să le depuneți prin acest sistem de declarare online”, a explicat Daniela Neagoe, senior manager, Departamentul de comerț internațional, EY România, la o conferință de fiscalitate.
Chiar dacă mai e aproximativ o lună până la termenul din 25 februarie 2020, companiile deja ar trebui să demareze procesul de înregistrare pentru depunerea online a declarației de mediu. Asta pentru că, mai mult ca sigur, vor fi numeroase cereri transmise la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și va dura mai mult decât până acum pentru a finaliza procesul de înrolare în sistemul de declarare online (numit eTAX).
„Declararea era opțională în 2019 și cine dorea să se înregistreze pentru declararea online obținea înregistrarea în două-trei zile. Acum, devenind obligatorie depunerea online, vă dați seama că cererile la AFM s-au înmulțit și termenul de soluționare a unei astfel de cereri este cel din Codul de procedură fiscală - 45 de zile. Deci, mare grijă, că în 25 februarie trebuie să fiți înregistrați deja, ca să depuneți această declarație online. Așa că ar trebui să începeți deja demersurile pentru înregistrare”, a subliniat specialista.
În caz contrar, cine nu-i gata pentru depunerea online a declarației de mediu pentru luna ianuarie va risca să primească o amendă pentru transmiterea cu întârziere.
Pașii înregistrării pentru depunerea online
Daniela Neagoe a identificat câțiva pași majori în procesul de înrolare în sistemul eTAX, pentru a putea depune electronic declarația de mediu.
Înainte de orice, firma trebuie să aibă o semnătură electronică calificată de la o firmă specializată și autorizată în acest sens. Așa cum redacția noastră a atenționat cu altă ocazie, semnătura electronică deja folosită pentru depunerea declarațiilor la Fisc poate fi folosită și în alte scopuri, deci inclusiv pentru declarația de mediu.
Apoi, trebuie depusă o cerere scrisă la AFM, de către reprezentantul legal al firmei, pentru crearea unui cont de acces în sistemul online (cererea poate fi depusă și online, dacă este semnată electronic). Dacă cererea este depună de un împuternicit, atunci specialista de la EY România a atras atenția că este necesară o procură notarială (asta inclusiv pentru accesul ulterior în cont al respectivei persoane).
În fine, după obținerea datelor de acces în sistem, se poate depune online declarația de mediu.
Specialiștii EY spun că depunerea online a declarației va contribui atât la minimizarea costurilor, cât și la îmbunătățirea fluxurilor de lucru. În plus, în sistemul eTAX se pot vedea declarațiile deja depuse și informațiile declarate la AFM în trecut (obligații de plată, cantități declarate).
Declarația de mediu se depune la mai multe termene. Aceasta poate fi transmisă lunar, trimestrial, semestrial sau anual, în funcție de situație, conform Ordinului Ministerului Mediului 591/2017.
La fondul de mediu ajung bani din tot felul de taxe și contribuții impuse prin legislația în vigoare. Printre altele, există o contribuție de 2% din veniturile din vânzarea deșeurilor, o contribuție de 2 lei/kg pentru introducerea pe piața națională a bunurilor ambalate, o ecotaxă de 0,15 lei/bucată pentru pungile de transport sau o contribuție de 4 lei/kg de baterii și acumulatori portabili pentru introducerea lor pe piață.
Fondul pentru mediu este un instrument pentru punerea în aplicare a mai multor programe pentru protecția mediului, așa cum prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 196/2005. De exemplu, din acest fond se dau bani pentru programele Rabla, care ajută la înlocuirea mașinilor vechi cu cele noi, mai puțin poluante.
De 18 ani, în fiecare ianuarie, avocatnet.ro structurează și prezintă principalele repere legislative și de reglementare între care ne vom desfășura viețile și afacerile în anul care tocmai începe.
În seria Bine de știut la început de an, cartografiem zilnic cele mai importante coordonate ale anului 2020 pentru toate domeniile relevante (de la taxare, muncă și afaceri până la pensii, legislație auto, moșteniri, divorțuri și multe altele). Găsiți aici, pe măsură ce le publicăm, toate informațiile care să vă ajute să vă orientați mai ușor atât pe plan profesional, cât și personal în privința regulilor aplicabile anul acesta în toate zonele de interes direct pentru voi.