Dincolo de semnarea declarațiilor transmise periodic Fiscului, semnătura electronică pe care o au firmele și antreprenorii independenți poate fi folosită în mult mai multe feluri, așa cum ne-a explicat Veronica Mitroi, Electronic Signature Business Unit Director la certSIGN. Astfel, redacția noastră a identificat trei modalități mai puțin uzitate în care poate fi folosită o semnătură electronică.
1. În domeniul resurselor umane
Specialiștii din domeniul resurselor umane pot folosi semnătura electronică în relația lor cu salariații unei companii. De exemplu, aceasta poate fi folosită pentru semnarea contractelor individuale de muncă sau a actelor adiționale la acestea, dar și pentru fișa de post. De asemenea, semnătura electronică mai poate fi utilă atunci când vorbim de cereri de concediu, de deconturi sau chiar de fluxuri automatizate pentru aprobarea documentelor interne.
2. În relațiile cu partenerii de afaceri
Companiile pot folosi semnătura electronică inclusiv în relațiile pe care le au cu partenerii lor de afaceri, ne-a mai spus Veronica Mitroi de la certSIGN. De exemplu, putem vorbi de transmiterea electronică a corespondenței cu implicații legale (contracte comerciale și acte aditionale) sau de semnarea facturilor electronice. O altă utilizare este la depunerea online a cererilor în programele de finanțare ale statului.
3. În activitatea antreprenorilor independenți
PFA-urile și întreprinderile individuale ori familiale pot folosi semnătura electronică atât pentru semnarea documentelor în relația lor cu partenerii de afaceri, cât și pentru depunerea online a cererilor pentru obținerea de finanțări de la stat.
***
Semnătura electronică calificată este, din punct de vedere juridic, echivalentul unei semnături olografe, conform Regulamentului european nr. 910/2014. Practic, o semnătură electronică calificată ce se bazează pe un certificat calificat eliberat de un stat membru al Uniunii Europene este recunoscută în toate celelalte state ale Uniunii. În plus, actul normativ prevede că semnătura electronică poate fi acceptată ca probă în procedurile judiciare.
Comentarii articol (5)