1. Se raportează numai aranjamentele fiscale transfrontaliere. Asta înseamnă că trebuie raportate numai schemele sau tranzacțiile care implică și alt stat în afară de România, indiferent că este din Uniunea Europeană sau din afara acesteia. Raportarea se va face într-un termen de 30 de zile, folosindu-se un formular special care urmează să fie stabilit prin ordin al Fiscului.
2. Este nevoie și de o raportare retroactivă. Noua obligație de raportare a aranjamentelor fiscale transfrontaliere se va aplica începând cu data de 1 iulie 2020. Totuși, companiile vor trebui să facă, până la 31 august 2020, și o raportare pentru perioada 25 iunie 2018 - 1 iulie 2020, care va viza schemele implementate deja sau pentru care s-a făcut primul pas în vederea implentării în respectivul interval de timp.
3. Ce fel de aranjamente trebuie raportate. Deși Guvernul a stabilit indicii pentru identificarea aranjamentelor raportabile, este nevoie uneori și de explicații suplimentare de la specialiști pentru a identifica schemele corect. În plus, Fiscul urmează să facă un ghid pentru aplicarea corectă a indiciilor respective. Important de știut este că raportabile sunt numai schemele transfrontaliere ce vizează taxe directe (impozit pe profit, impozit pe venit și impozit pe veniturile nerezidenților).
4. Raportarea, obligatorie chiar și pentru proiectarea unui aranjament. Obligația de raportare a schemelor de optimizare fiscală se va aplica inclusiv atunci când vorbim despre proiectarea lor, au atras atenția specialiștii. Adică Fiscul va trebui să fie informat încă din fazele incipiente ale implementării unui aranjament transfrontalier.
5. Cine va face raportarea aranjamentelor fiscale. Obligația de raportare a aranjamentelor fiscale transfrontaliere va fi, în principal, a specialiștilor, adică a notarilor, contabililor, consultanților fiscali sau avocaților, dacă aceștia acționează ca intermediari și ajută firmele la conceperea și/sau implementarea unui aranjament fiscal transfrontalier. Totuși, vor exista situații în care obligația de raportare se va muta de la intermediar la firma pe care acesta a consiliat-o pentru un aranjament fiscal.
6. Dublă amendare pentru aceeași faptă de neraportare a unei optimizări fiscale. Neraportarea sau raportarea cu întârziere a aranjamentelor fiscale poate fi amendată cu sume cuprinse între 20.000 și 100.000 de lei în România. Însă, conform specialiștilor, aceeași faptă de neraportare va putea fi sancționată și de către autoritățile din celălalt/celelalte stat/state implicat/implicate într-un aranjament fiscal. În acest moment, la nivelul Uniunii Europene, amenzile pentru neraportare variază de la 15.000 de lei în Estonia și aproximativ 23,8 milioane de lei în Polonia.
7. Pregătirea companiilor pentru raportarea aranjamentelor fiscale. În esență, specialiștii spun că există trei pași majori pentru conformare: dezvoltarea unei proceduri interne de lucru, identificarea aranjamentelor și colaborarea cu intermediarii, documentarea și raportarea aranjamentelor. În legătură cu acești pași, specialiștii au venit și cu sfaturi concrete pentru firme. Prima raportare nu se poate face înainte de 1 iulie 2020, ceea ce înseamnă că până atunci companiile ar trebui să se concentreze pe măsurile de pregătire.
Comentarii articol (0)