Ordinul ANRE 22/2020, care conține măsura, a apărut azi în Monitorul Oficial și se aplică deja, astfel încât cei care nu au un act de proprietate să poată, totuși, să-și conecteze locuința nouă la rețeaua de curent electric.
Concret, noua regulă stabilită de ANRE se aplică numai locurilor noi de consum, care sunt locuințe individuale ce aparțin persoanelor fizice. Cu alte cuvinte, este vorba de case care n-au mai fost legate la curent până acum - deci, locuințe nou-construite, în esență. Regula nu se aplică însă ansamblurilor de blocuri și/sau ansamblurilor de locuințe individuale.
Astfel, proprietarul locuinței individuale trebuie să prezinte, în locul unui act de proprietate:
- o adeverință de la primărie din care să reiasă că solicitantul este recunoscut ca proprietar; și
- o declarație pe propria răspundere, autentificată notarial, prin care solicitantul să declare că posedă imobilul ca un adevărat proprietar și că n-a înstrăinat sau grevat imobilul.
Avizul tehnic de racordare la rețeaua de curent își încetează valabilitatea dacă cele două documente amintite sunt anulate ulterior prin hotărâre judecătorească definitivă. Asta înseamnă că, automat, certificatul de racordare al locuinței individuale își pierde valabilitatea.
Până acum, pentru racordarea locuinței individuale la rețeaua de curent electric, trebuia prezentat, printre altele, actul de proprietate sau orice înscris care atestă dreptul de folosință asupra imobilului. Racordarea în lipsa unui act de proprietate nu era, teoretic, posibilă.
Comentarii articol (42)