Ce efecte are intrarea unei firme în inactivitate?
Dacă ne referim la inactivitatea la ONRC, aceasta implică o încetare temporară a activităților pentru care o firmă este autorizată, atât la sediul social și la sediile secundare, cât și în afara acestora, conform Claudiei Falcă, avocat la Schoenherr și Asociații. Suspendarea temporară a activității se face la cerere.
În ceea ce privește inactivitatea fiscală, aceasta atrage anularea codului de TVA al companiei (dacă are așa ceva) și a dreptului de a deduce cheltuieli la calcularea impozitului pe profit și a TVA-ului pentru achiziții, a precizat Anamaria Tocaci, tax manager la Schoenherr Tax. Totodată, în perioada de inactivitate se suspendă curgerea termenului de prescripție.
Inactivitatea fiscală poate să intervină din mai multe motive, unul dintre ele fiind suspendarea activității la ONRC. Însă mai sunt și motive precum neîndeplinirea obligațiilor declarative pe parcursul unui semestru calendaristic sau nefuncționarea la domiciliul fiscal declarat.
Ce activități poate desfășura o firmă inactivă?
Suspendarea activității la ONRC înseamnă, totuși, că firma își poate păstra personalitatea juridică, având în continuare drepturi și obligații. De exemplu, societatea își poate menține conturile bancare și activitatea administrativă, plus că poate avea calitate procesuală în litigii.
Inactivitatea fiscală, însă, nu implică limitări la desfășurarea activității economice, exceptând cele amintite mai sus (imposibilitatea de a deține cod de TVA și de a deduce taxa sau cheltuieli din impozitul pe profit). Cât e inactivă fiscal, firma este obligată mai departe să declare și achite impozite și contribuții sociale, dar și să colecteze TVA pentru tranzacțiile sale impozabile.
„Beneficiarii care au făcut achiziții de la societăți cu codul de TVA anulat nu au posibilitatea să deducă cheltuielile respective și nici TVA aferentă dacă achizițiile sunt realizate în perioada în care codul de TVA al furnizorului sau prestatorului este anulat. Există, însă, anumite excepții de la această regulă, care prevăd că deducerea este permisă pentru achiziții în procedura de executare silită sau de la furnizori aflați în procedura falimentului”, a subliniat Anamaria Tocaci.
Cât poate dura inactivitatea unei firme?
Claudia Falcă a subliniat că o companie își poate suspenda activitatea la ONRC o singură dată în toată existența sa, iar aceasta nu poate fi mai lungă de trei ani. Dacă reactivarea nu se face după trecerea a trei ani, tribunalul poate pronunța desființarea companiei la cererea oricărei persoane interesate.
„Conform jurisprudenței, o societate poate fi inactivă temporar doar o singură dată, norma legală referitoare la această interdicție fiind absolută și imperativă, în viața unei societăți neputând exista mai multe perioade de inactivitate”, a spus Claudia Falcă de la Schoenherr și Asociații.
Fiscal vorbind, nu avem un termen maxim pentru inactivitate, însă e clar că inactivitatea la ONRC influențează inactivitatea fiscală.
În ce condiții se face reactivarea unei firme?
Activitatea unei firme suspendate la ONRC poate fi reluată în orice moment, dacă acționarii sau asociații consideră necesar acest lucru. Reluarea activității se cere la ONRC prin depunerea anumitor documente: o cerere, o declarație pe propria răspundere despre desfășurarea activității, hotărârea adunării generale sau decizia acționarului unic de reluare a activității și certificatele constatatoare emise în baza declarațiilor-tip pe propria răspundere pentru suspendarea activității.
„În urma depunerii documentelor precizate mai sus și a admiterii dosarului, Registrul Comertului competent va emite certificatul de înregistrare de mențiuni, încheierea de reluare a activității, precum și certificatele constatatoare pentru fiecare sediu și activitate aferente societății. Data emiterii certificatului de înregistare de mențiuni este data de la care societatea își poate relua în mod legal activitatea, respectiv își poate desfășura activitățile autorizate”, a precizat Claudia Falcă.
Reactivarea fiscală necesită și îndeplinirea anumitor condiții prealabile. Așa cum ne-a spus Anamaria Tocaci de la Schoenherr Tax, este vorba de îndeplinirea obligațiilor declarative, plata oricăror datorii fiscale restante și remedierea situației care a dus la inactivarea fiscală. Reactivarea se solicită în scris la Fisc, care decide dacă sunt îndeplinite sau nu condițiile reactivării.
„În situația în care Fiscul emite o decizie de reactivare, se vor opera modificările necesare în Registrul contribuabililor inactivi sau reactivați, în termen de cinci zile de la comunicarea deciziei. În ziua următoare înregistrării reactivării în registru, reactivarea produce efecte față de terți”, a subliniat Anamaria Tocaci.
Citește pe larg: Informații mai multe despre inactivitatea la ONRC și despre inactivitatea fiscală.
Peste 10.300 de firme și-au suspendat activitatea în primele zece luni ale anului
Potrivit datelor publicate de ONRC, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a fost de 10.355 în primele zece luni din 2021, în creştere cu 15,34% comparativ cu perioada similară a anului trecut, relatează agerpres.ro.
Cele mai multe companii care şi-au suspendat activitatea în perioada ianuarie - octombrie 2021 au fost din Bucureşti, respectiv 1.043 (în creştere cu 12,39% faţă de aceeaşi perioadă din 2020), Capitala fiind urmată de judeţele Cluj, cu 532 firme suspendate (în scădere cu 4,49%), Bihor - 452 firme (+8,92%) şi Iaşi - 417 (+12,10%).
În schimb, cele mai puţine suspendări au fost consemnate în judeţele Ialomiţa - 63 (în creştere cu 70,27% faţă de ianuarie-octombrie 2020), Alba - 75 (-60,53%) şi Caraş-Severin - 92 (+2,22%).
Comentarii articol (0)