Propunerea legislativă, ce va fi, cel mai probabil, respinsă în curând, urmărește modificarea Legii nr. 196/2018 a asociațiilor de proprietari, așa încât plata întreținerii ascensorului să nu se mai calculeze în funcție de suprafața apartamentului.
Astfel, se propune ca cei care stau la bloc și folosesc liftul să plătească o sumă de bani direct proporțională cu numărul de locatari dintr-un apartament. Așadar, dacă cineva locuiește singur, ar trebui să plătească mai puțin decât cei care împart cheltuielile unui apartament cu o suprafață identică.
În actuala reglementare, cheltuielile aferente folosirii ascensorului sunt împărțite astfel:
- pentru plata energiei electrice necesare funcționării liftului se ia în considerare numărul de persoane care locuiesc în apartament;
- pentru plata întreținerii liftului se ia în considerare suprafața apartamentului.
Potrivit expunerii de motive ce însoțește proiectul, pentru plata întreținerii liftului ar trebui să funcționeze același principiu valabil în cazul plății utilizării ascesorului, adică să fie luat în considerare numărul de persoane din apartament și nu suprafața acestuia.
După modul în care e construită legislația la momentul actual, o persoană care locuiește singură, într-un apartament cu trei camere, plătește mai mult decât o familie care stă într-un apartament cu două camere.
Reamintim că asociația de proprietari are dreptul să înscrie ipotecă pe apartamentele celor care înregistrează restanțe la achitarea cheltuielilor blocului. Așadar, dacă au trecut două luni de la data scadentă, asociația poate da proprietarul în judecată.
Atenție! Propunerea legislativă prezentată mai sus nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (9)