Angajatorii sunt obligați prin Codul muncii să țină o evidență zilnică a orelor de muncă prestate de salariați, obligația fiind reluată și în acte normative care reglementează tipuri speciale de muncă. Detalierea lor trebuie să includă neapărat ora de începere și ora de finalizare a muncii.
„Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru”, dispune Codul muncii.
În urmă cu ceva timp, redacția noastră i-a întrebat pe cei de la Inspecția Muncii dacă e obligatorie o formă anume pe care să o îmbrace pontajele. Răspunsul instituției a fost cât se poate de tranșant: nu contează ce formă au, contează să fie detaliate potrivit legii.
"Legiuitorul nu a stabilit sub ce formă trebuie ținută evidența timpului de muncă. Astfel, angajatorii au obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, într-o formă din care să reiasă timpul real de muncă prestat de fiecare salariat", a precizat conducerea Inspecției Muncii, în răspunsul transmis redacției noastre în august 2017.
De la caz la caz (oameni care sunt în permanentă mișcare în activitatea lor, cei cu program neobișnuit etc.), evidențele pot îmbrăca o formă sau alta. Așa și în cazul muncii la domiciliu sau telemuncii - pontajul poate fi electronic, nu există niciun impediment legal în acest sens.
Codul muncii prevede o chestiune specifică referitor la munca la domiciliu și pontajul în acest caz - e nevoie de un acord scris care să prevadă cum anume se face pontajul: "Pentru salariații mobili și salariații care desfășoară muncă la domiciliu, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia".
La telemuncă, reglementată prin Legea nr. 81/2018, e obligatoriu însă ca în contractul de muncă să scrie cum se face pontajul:
Comentarii articol (0)