Potrivit OUG nr. 30/2020, părinții care lucrează pot obține zile libere plătite de la angajator în contextul epidemiei de coronavirus, având în vedere că școlile sunt închise până după Paște, iar copiii care rămân acasă trebuie supravegheați. Așadar, până la reluarea cursurilor, părinții pot sta acasă cu copiii, fără a-și pierde drepturile salariale. Există, însă, anumite situații în care persoanele în cauză nu pot beneficia de aceste zile libere.
Important! Numai unul dintre părinți poate solicita zile libere plătite în perioada în care școlile sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus.
După cum stabilește legea, părinții nu pot cere zile libere plătite de la angajator dacă unul dintre aceștia se află în una dintre situațiile următoare:
- se află în concediu pentru creșterea copilului;
- este asistent personal al unui dintre copiii aflați în întreținere (pentru cei care au copii cu dizabilități, iar unul dintre părinți este asistent personal);
- se află în concediu de odihnă sau concediu fără plată (reamintim că, în contextul coronavirus, angajaților nu li se poate impune concediul fără plată și nici nu pot fi forțați să își ia concediu de odihnă);
- în cazul persoanelor ale căror raporturi de muncă sunt suspendate pentru întreruperea temporară a activității angajatorului sau în cazul soțului/soției acestora;
- celălalt părinte nu are venituri (pentru ca unul dintre părinți să beneficieze de zile libere pe durata suspendării cursurilor școlare, trebuie ca ambii să aibă venituri pentru care să plătească impozit. Este vorba despre venituri provenite din salarii și asimilate salariilor, din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din activități agricole, silvicultură și piscicultură);
- sunt angajați în domenii în care e nevoie de acordul angajatorului pentru a primi zile libere plătite, chiar dacă legea conferă acest drept. Vorbim aici de cei angajați în domenii precum sistemul energetic național, sectoarele nucleare, unitățile cu foc continuu, asistență socială, telecomunicații, radio și televiziunea publică, transporturi pe căile ferate, transportul în comun și salubritatea localităților, furnizarea de gaze, energie electrică, căldură și apă, comerț alimentar, producție și distribuție medicamente și echipamente sanitare, distribuție carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice.
Pentru a beneficia de zile libere plătite pe toată perioada în care copiii nu merg la școală, unul dintre părinți (cel care rămâne în câmpul muncii) va trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere (modelul îl puteți descărca de aici) din care să reiasă că nu a depus și el o astfel de cerere la locul de muncă.
Important! Dacă părintele care solicită aceste zile libere plătite are posibilitatea să lucreze în regim de telemuncă, atunci acesta nu va putea solicita zile libere pentru a sta cu copilul acasă. Puteți citi aici și despre condițiile în care părinții pot cere zile libere când se suspendă cursurile școlare.
Comentarii articol (4)