Începând cu 21 martie, potrivit OUG nr 29/2020, pe toată perioada stării de urgență și încă 30 de zile după, obligațiile fiscale ce devin scadente în această perioadă nu sunt considerate restante și nu acumulează dobânzi și penalități dacă nu sunt achitate. Guvernul nu a amânat însă și obligațiile declarative din toată această perioadă, astfel că, dacă plățile vor fi sau nu puse pe pauză de unele firme, statul tot va ști cât are de primit în baza declarațiilor fiscale depuse la timp.
Pe lângă asta, se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanțelor bugetare (deci nu doar fiscale) în toată perioada stării de urgență și încă 30 de zile după încetarea stării de urgență.
În mod cert, toate firmele pot să aleagă să nu plătească nimic la stat din 21 martie încolo (obligațiile restante anterior acestei date nu sunt afectate de ordonanță, ele acumulând în continuare dobânzi și penalități, doar că statul nu poate executa silit rău-platnicul în această perioadă).
Într-o intervenție recentă, avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat, consideră că măsura este nocivă pentru bugetul de stat pentru că se referă, fără condiționări, la toate companiile din România, chiar și la cele ale căror profituri au înregistrat creșteri în această perioadă, cum sunt marile magazine. Altă problemă e taxa pe valoarea adăugată (TVA) ce ar trebui plătită luna asta, dar care e pentru "epoca pre-coronavirus".
"Practic, acum, inclusiv producătorii de tutun, furnizorii de utilități, de combustibili, producătorii și vânzătorii de alimente, de materiale de curățenie, hipermarketurile (ale căror vânzări au explodat) pot pur și simplu să stea pe bani, să nu plătească nimic la buget. Practic, de azi nu mai poți conta pe niciun fel de venit la buget. ZERO! Vor plăti doar cei care vor vrea. Cred că asta e o imensă greșeală!
Să nu uităm și că în martie se declară vânzările din februarie. Ce facem? TVA e o taxă pe consum; eu - consumator final - am plătit-o la comerciant în februarie, mă aștept ca el să o dea la buget (de la care toți au așteptări acum!) în martie. La fel și cu ce cumpăr azi, mă aștept ca TVA pe care îl plătesc să ajungă la buget, că altfel de ce nu mă lasă statul pe mine, cetățean să nu îl plătesc la hipermarket", e de părere Gabriel Biriș.
Și Daniel Anghel, Tax and Legal Services Leader la PwC România se referă la măsură ca la o așa-zisă pauză de la pauză de la plata taxelor, într-o analiză a măsurilor adoptate de Guvern recent. Avantajul acestei pauze e că cei care nu-și pot plăti datoriile fiscale "rămân eligibili să participe, de exemplu, la procedurile de achiziții publice și nu riscă să li se anuleze diverse autorizații", potrivit acestuia.
De aceeași părere este și expertul contabil Luiza Daneliuc, care apreciază utilitatea măsurii pentru cei care doresc "să participe la licitații, în sensul în care aceste obligații nu vor apărea ca fiind restante pe certificatul fiscal obținut de la ANAF".
Firește, firmele vor trebui să plătească aceste datorii care devin scadente în această perioadă, mai devreme sau mai târziu. Dacă lasă să se acumuleze datoriile, multora le-ar putea fi foarte greu să ajungă la linia de plutire mai târziu, adică cu cât mai puține obligații restante la stat, cu atât mai mult dacă ne gândim la firmele cu datorii restante și din trecut.
Ordonanța va ajunge în Parlament, unde ar putea fi modificată
Ca orice altă ordonanță de urgență, și cea care prevede măsurile discutate mai sus trebuie trecută prin Parlament. Asta înseamnă inclusiv modificarea sa. Optica Guvernului este reprezentată de cuprinsul acestei ordonanțe recente, așa că merită să vedem și care e optica reprezentanților unor alte partide din Parlament și care ar putea răsturna măsurile propuse de Guvern acum.
De pildă, așa cum precizau specialiștii EY România, într-o analiză făcută săptămâna trecută pe măsurile anunțate de Guvern, e de dorit ca statul să încerce să convingă, prin bonificații și alte măsuri similare, companiile care au posibilitate să-și plătească datoriile să o facă în această perioadă.
Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a prezentat azi public un set de măsuri pe care urmează să-l depună la Parlament pentru companii. Și acest document reflectă ideea de a ierta firmele de plata unor datorii fiscale în această perioadă și debutează cu amânarea de la plata contribuțiilor sociale pentru salarii pentru câteva luni, începând din martie. Alături de alte măsuri, inițiatorii acestui proiect vor să condiționeze firmele care le aplică să păstreze angajații în companie o perioadă de timp. Rămâne de văzut însă dacă aceste măsuri se vor concretiza și cum va evolua conținutul OUG 29 în Parlament în următoarea perioadă.