"Indemnizația pentru fiecare zi liberă (pe perioada vacanțelor școlare nu se acordă - n.red.) se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat", potrivit Legii nr. 19/2020, cea care tratează liberele plătite pentru părinții care nu au cu cine să-și lase acasă copiii când se suspendă cursurile școlare (copiii sub 12 ani, ca regulă).
Notă: 75% din câștigul salarial mediu brut înseamnă 4.071,75 de lei.
Indemnizația este taxabilă întocmai ca veniturile salariale: impozit, contribuții sociale la pensii și sănătate (nu și contribuția asiguratorie de muncă însă). Angajatorii pot cere de la agențiile de muncă (adică pot deconta) numai indemnizațiile nete însă, adică sumele acordate efectiv angajaților, potrivit Legii nr. 19/2020. Prin urmare: plătesc indemnizațiile din fondul de salarii și apoi cer decontarea lor.
Notă: Un expert contabil inventaria recent o serie de nelămuriri și probleme de aplicare în cazul acestei indemnizații și altor măsuri recent adoptate de Guvern pentru firme în perioada coronavirusului. De pildă, au vreo incidență deducerile personale aici? Cum se calculează în cazul normei parțiale de muncă? Toate probleme expuse de expert și posibilele soluții, în acest material.
În vederea decontării, firmele depun la agențiile de muncă în raza cărora își desfășoară activitatea angajatorul sau sucursala/punctul de lucru, o cerere însoțită de următoarele documente, potrivit HG nr. 217/2020 (normele de punere în aplicare):
- lista angajaților care au beneficiat de zilele libere, precum și indemnizația acordată pe această perioadă;
- copii de pe statele de plată din care să reiasă acordarea indemnizației;
- declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal al angajatorului prin care se atestă că lista angajaților conține persoanele care îndeplinesc condițiile reglementate de lege (adică au făcut cerere pentru liberele legale, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte - inaplicabil pentru familiile monoparentale, desigur);
- dovada plății contribuțiilor și impozitelor aferente lunii în care s-a plătit indemnizația.
Cererea de decontare va fi datată și semnată de reprezentantul legal și va conține obligatoriu următoarele elemente:
a) datele de identificare ale angajatorului, inclusiv adresa de e-mail;
b) contul bancar;
c) numele reprezentantului legal al angajatorului;
d) suma totală solicitată;
e) numărul angajaților pentru care s-a solicitat suma.
Decontarea se va face în următoarele 60 de zile calendaristice de la data înregistrării documentelor.
Având în vedere că suntem într-o situație deosebită (stare de urgență), că sunt limitate deplasările și că este mult restricționată interacțiunea fizică, documentele de mai sus pot trimite online a adresa electronică comunicată de agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în cel mult 30 zile de la data efectuării plății contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației. Fiecare angajator trebuie să caute aceste informații legate de agenția de care aparține pentru a vedea exact care e adresa de trimitere și care sunt eventualele alte cerințe tehnice. Dacă nu se pot trimite electronic, trebuie să se facă posibilă trimiterea lor prin orice alt mijloc de comunicare.
Util: Iată cum stă situația în cazul indemnizației de șomaj tehnic în privința decontării sale.
Comentarii articol (1)