În acest sens, Legea 19/2020 vine părinților în ajutor, oferindu-le posibilitatea să stea acasă cu copiii lor, cât timp sunt închise școlile. Însă acest drept vine la pachet și cu o serie de obligații. Iată câteva dintre cele mai importante intrebări la care ar trebui să ai răpuns dacă lucrezi și copilul tău nu mai merge la școală.
1. Când pot cere liber de la serviciu ca să stau cu copilul acasă?
Părinții pot rămâne acasă cu copiii când se închid școlile temporar, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de autorități (cum este starea de urgență, în contextul coronavirusului).
2. Zilele libere se scad din concediul de odihnă?
Nu, zilele libere acordate de angajator în situația închiderii școlilor sunt acordate suplimentar zilelor de concediu de odihnă, deci nu se scad din zilele aferente acestuia.
3. Zilele libere sunt plătite ca o zi obișnuită de muncă?
Nu. Cuantumul pentru libere este de 75% din salariul dintr-o zi lucrătoare. Așadar, părinții în cauză vor fi plătiți, însă nu cu suma pe care ar fi primit-o dacă ar fi mers la serviciu. Totuși, din moment ce indemnizațiile sunt decontate ulterior de la stat, ele sunt limitate la maximum 75% din câștigul salarial mediu brut.
4. Dacă se suspendă cursurile, pot rămâne ambii părinți acasă?
Zilele libere se acordă unui singur părinte, pe baza unei declarații pe propria răspundere, dată de părintele care rămâne în câmpul muncii, din care să reiasă că nu a depus și el o astfel de cerere la locul de muncă.
5. Dacă sunt părinte unic, pot beneficia de acest concediu plătit?
Da. După cum scrie în lege, și familiile monoparentale beneficiază de zile libere atunci când se închid școlile. Persoanele singure care au întreținere unul sau mai mulți copii sunt considerate acele persoane care sunt necăsătorite, văduve, divorțate, soțul/soția a fost declarat/declarată dispărut/dispărută, soțul sau soția se află în arest, au fost numite tutore sau au adoptat unul sau mai mulți copii.
6. Trebuie să fiu angajat la stat ca să primesc aceste zile libere?
Nu. Părinții care se află în câmpul muncii pot solicita zile libere plătite, dacă se închid școlile, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat.
7. Ce vârstă trebuie să aibă copilul pentru care părintele cere libere?
Părinții care cer acordarea de zile libere trebuie să aibă copii cu vârsta de până la 12 ani sau copii cu dizabilități cu vârsta de până la 18 ani. Asta înseamnă că părinții nu pot cere liber pentru orice minor aflat în întreținere.
8. Ce categorii de părinți pot cere concediu plătit atunci când se suspendă cursurile școlare?
Nu toți părinții pot beneficia de acest drept. De exemplu, părinții angajați în anumite domenii au nevoie de acordul angajatorului pentru a rămâne acasă cu copiii, chiar dacă legea le oferă acest drept. Vorbim aici de sistemul energetic național, sectoarele nucleare, unitățile cu foc continuu, asistența socială, telecomunicațiile, radioul și televiziunea publică, transporturile pe căile ferate, transportul în comun și salubritatea localităților, furnizarea de gaze, energie electrică, căldură și apă, comerțul alimentar, producția și distribuția de medicamente și echipamente sanitare, distribuția carburanți, personalul din cadrul unităților farmaceutice.
9. Cu ce alte tipuri de concedii nu se pot cumula aceste libere?
Persoanele care se află într-una dintre următoarele situații nu pot beneficia de zile libere plătite când se închid școlile: se află în concediul pentru creșterea copilului, în concediul de odihnă sau cel fără plată, raporturile de muncă sunt suspendate pentru întreruperea temporară a activității angajatorului.
10. Dacă lucrez de acasă, pot primi zile libere?
Nu. Dacă angajatorul oferă posibilitatea lucrului de acasă sau în regim de telemuncă, atunci salariații nu pot primi libere plătite.
11. Pot să beneficiez de zile libere plătite inclusiv în perioada vacanțelor școlare?
Nu. Părinții primesc zile libere plătite numai în perioada în care nu sunt copiii în vacanță.
12. Cine plătește indemnizația aferentă zilelor libere?
Părintele care solicită acest drept primește indemnizația de la angajator, care ulterior își va recupera banii de la stat (remunerația netă doar). Taxele aferente indemnizației sunt suportate numai de firmă.
Comentarii articol (6)