Măsurile restrictive impuse pe perioada stării de urgență din cauza coronavirusului au fost introduse printr-o serie de ordonanțe militare ce vizează inclusiv limitări ale deplasărilor persoanelor, dacă acestea nu sunt justificate de un motiv obiectiv stabilit expres.
Cei care ies din casă fără să respecte motivele de urgență stabilite de autorități sau fără declarația pe propria răspundere, ori pentru alte încălcări ale ordonanțelor militare, riscă de azi, ca urmare a modificărilor aduse prin OUG 34/2020, amenzi mult mai mari. Între 2.000 și 20.000 de lei (față de între 100 și 5.000 de lei), pentru persoane fizice, și între 10.000 și 70.000 de lei (față de între 1.000 și 70.000 de lei), pentru persoanele juridice.
Limitele minime anterioare erau de 20, respectiv zece ori mai mici. Iar legea dădea dreptul contravenientului să achite amenda la jumătate din minimul legal în 15 zile, ceea ce făcea ca persoana fizică amendată pentru că se deplasa fără motiv în afara locuinței sale să plătească, într-un final, doar 50 de lei amendă.
Astfel, Guvernul a decis prin acea OUG ca cei amendați să poată plăti jumătate din minimul amenzii aplicate, nu al minimului legal - adică au venit cu o derogare de la regula generală.
Totodată, există de azi și sancțiuni complementare ce pot fi aplicate odată cu amenzile, însă acestea sunt relevante mai ales pentru firme:
- confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
- interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
- suspendarea temporară a activității;
- desființarea unor lucrări;
- refacerea unor amenajări.
Pe deasupra, mai există însă și riscul unor sancțiuni penale, având în vedere că, prin nerespectarea acestor măsuri, se zădărnicește combaterea efectelor coronavirusului, aspect sancționat penal cu închisoare de la un an la cinci ani.
Pentru reținerea acestei infracțiuni, însă, este nevoie și de demonstrarea faptului că nerespectarea măsurilor a dus la răspândirea coronavirusului. În plus, este pedepsită și culpa, deci persoana nu trebuie să știe că are coronavirus, dar și aici este necesară demonstrarea faptului că nerespectarea măsurilor a avut ca efect răspândirea bolii.
În același timp, având în vedere că deplasarea se face după completarea unei declarații pe propria răspundere, care să poată fi arătată autorităților, în caz de control, persoanele care mint în declarațiile scrise pot răspunde penal și pentru infracțiunea de fals în declarații. Aceasta se pedepsește cu amendă sau cu închisoare între șase luni și doi ani (sau între un an și cinci ani, dacă declarația falsă e făcută pentru a ascunde un risc privind infectarea cu coronavirus).
Mai trebuie menționat că multe fapte adiacente, dar care țin de situația generată de coronavirus, sunt pedepsite mai dur, acum, după ce s-a decis majorarea posibilelor pedepse.
Comentarii articol (2)