Cărțile de identitate și vizele de flotant
Astfel, dacă ne expiră actul de identitate pe perioada în care este decretată stare de urgență, nu trebuie să facem absolut nimic. De ce? Deoarece chiar în actul normativ prin care președintele țării a instituit starea de urgență în România, timp de 30 de zile, respectiv Decretul nr. 195/2020, se specifică clar că, în această perioadă, valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice, deci și a actelor de identitate, se menține.
Mai mult de atât, Ordonanța militară nr. 3, ce a intrat în vigoare în 24 martie, stabilește că, după ce se ridică starea de urgență, cei cu documente expirate au la dispoziție trei luni pentru a solicita autorităților eliberarea altora noi. Astfel, se consideră a fi valabile, pe toată perioada în care e decretată starea de urgență, printre altele, cărțile de identitate, cărțile de identitate provizorii, vizele de flotant ori permisele de conducere.
În acest context, MAI a publicat recent o listă cu toate documentele a căror valabilitate se prelungește până la încetarea stării de urgență și sunt recunoscute de autorități pe teritoriul României. Printre acestea se numără, în mod evident, actele de identitate și vizele de flotant.
În cazuri excepționale, ce au la bază motive medicale, pierderea, furtul sau distrugerea actului de identitate, cei interesați pot solicita eliberarea unui nou act de identitate sau a unei noi vize de flotant exclusiv prin programarea telefonică, în prealabil, la numărul de telefon precizat pe site-ul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent.
Permisul de conducere, autorizațiile de circulație provizorie și dovezile înlocuitoare
De altfel, după cum apare în lista MAI, dar și într-un comunicat al Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), toate actele emise de serviciile teritoriale ale direcției sunt valabile pe toată perioada aplicării stării de urgență, adică permisele de conducere, autorizațiile de circulație provizorie, dar și dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și ale permiselor de conducere.
Dovezile sunt valabile până la primirea de către titulari/ deținători a certificatelor/ permiselor de conducere livrate de către DRPCIV, prin serviciile poștale. Nu intră în această categorie dovezile înlocuitoare cu drept de circulație ale permiselor de conducere care se eliberează de serviciile rutiere în cazul unor abateri la regimul circulației.
De asemenea, cei ce beneficiază de prelungirea valabilității acestor documente pe perioada în care este instituită starea de urgență au la dispoziție trei luni de la încheierea acesteia pentru a depune cererile de preschimbarea a documentelor.
În cazul în care, anterior declarării stării de urgență în țara noastră, fusese aprobată prelungirea dovezilor înlocuitoare cu drept de circulație ale permisului de conducere, cei interesați nu mai sunt nevoiți să depună cereri de prelungire, acest lucru făcându-se automat în această perioadă.
Totodată, își păstrează valabilitatea timp de 90 de zile de la încetarea stării de urgență documentele care expiră în timpul acesteia și care sunt necesare operațiunilor de înmatriculare/transcriere, examinare sau preschimbare a permisului de conducere, precum certificatul de autenticitate, fișa medicală, dosarul de școlarizare etc.
Apoi, legat de interacțiunea cu DRPCIV, până (cel puțin) la jumătatea lunii viitoare, se supendă activitatea de examinare în vederea obținerii permiselor de conducere, aici încadrându-se atât proba teoretică, cât și cea practică.
Certificatele de cazier judiciar și adeverințele de integritate comportamentală
În cazul în care certificatele de cazier judiciar sau adeverințele de integritate comportamentală sunt necesare pentru dosare de concurs, angajare, licitație și altele la instituțiile publice sau organele de specialitate ale administrației publice, ele pot fi emise de structurile specializate ale Inspectoratului General al Poliției Române pe durata stării de urgență, dar se recomandă pe cât posibil utilizarea mijloacelor de comunicare online, pentru evitarea prezentării persoanelor interesate la ghișeu.
Documente eliberate de autorități cetățenilor străini
Documentele eliberate cetățenilor străini de către Inspectoratul General pentru Imigrări, permise de ședere, avize de angajare/detașare, decizii de returnare, certificate de înregistrare a rezidenței sau cărți de rezidență eliberate cetățenilor europeni, documentele de călătorie emise beneficiarilor unei forme de protecție internațională și persoanelor fără cetățenie sau documentele temporare de identitate ale solicitanților de azil se supun acelorași reguli, respectiv vor avea valabilitatea prelungită cu 90 de zile de la ridicarea stării de urgență.
Ținând cont de măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii infectării cu noul coronavirus, pentru situații de urgență sau care nu suferă amânare, cetățenii străini pot utiliza mijloacele electronice de comunicare la distanță cu structura competentă teritorial, precum aplicația portaligi.mai.gov.ro, corespondență poștală sau alte mijloace conform datelor de contact ce se regăsesc pe site-ul igi.mai.gov.ro.
Valabilitatea pașaportului nu se prelungește
Pe de altă parte, chiar dacă nu le este foarte util în această perioadă, deoarece cele mai multe țări au restricționat majoritatea deplasărilor, cei ce vor totuși să preschimbe un pașaport ce expiră în perioada în care este instituită starea de urgență trebuie să știe că sunt nevoiți să se prezinte la autoritatea competentă, dar numai după ce s-au programat online, pe platforma www.epasapoarte.ro.
Totodată, aceștia trebuie să motiveze necesitatea efectuării unei deplasări în afara granițelor, măsura fiind programată să se aplice pe toate perioada în care este instituită starea de urgență, cu posibilitatea de prelungire.
Comentarii articol (16)