În condițiile în care una din măsurile prin care poate fi verificată conformarea persoanelor cu măsurile luate pentru combaterea efectelor coronavirus este prelucrarea datelor privind locația acestora, este important de văzut care sunt limitele în care astfel de prelucrări pot avea loc, pentru că discutăm de o măsură relativ invazivă în viața privată a oamenilor.
Principalele limite sunt date de faptul că prelucrarea datelor (inclusiv de către autorități) trebuie să se facă în baza unui temei legal. În acest context, devine relevant un comunicat recent al Comitetului European pentru Protecția Datelor (CEPD), unde este abordată și problema aceasta.
Primul lucru de luat în considerare este că datele privind locația ar trebui, ca regulă, să fie puse la dispoziție de către operatorii de telecomunicații doar dacă sunt anonimizate sau există consimțământul persoanelor vizate de acele date.
Însă legislația privind protecția datelor mai permite și prelucrarea datelor, de către autorități, pentru apărarea siguranței publice, însă prin introducerea de legislație specifică. Discutăm de legislație adoptată special pentru situații de criză, cum este cea generată de coronavirus (de exemplu, aici).
Ordonanța militară nr. 3/2020 chiar prevede posibilitatea aceasta: „[p]entru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu”.
În același timp, spuneam că astfel de măsuri trebuie să respecte anumite limite, în special cele privind necesitatea (doar ce este necesar pentru a se atinge obiectivul urmărit) și proporționalitatea (aplicarea să se facă ținându-se cont și de interesul oamenilor de a le fi respectată viața privată, adoptându-se cele mai puțin intruzive măsuri din cele ce ar putea atinge scopul urmărit).
Privitor la prelucrarea datelor privind locația prin raportare la telefoane mobile, este important ca, dacă se poate, prelucrarea să aibă loc prin anonimizare (de exemplu, dacă se urmărește să se vadă dacă există un număr de persoane într-un loc determinat, scopul fiind de a se evita aglomerări). Bineînțeles, în situația prezentă s-ar putea să fie nevoie să se meargă mai departe, nefiind suficientă prelucrarea datelor anonimizate. Aici devine importantă legislația adoptată pe timp de criză și implementarea, pe cât posibil, a unor garanții.
Comentarii articol (0)