În esență, ghidul CEPD scoate în evidență faptul că există două principale beneficii date de folosirea tehnologiei pentru a monitoriza locațiile persoanelor, în vederea combaterii efectelor coronavirus:
- folosirea datelor privind locația unei persoane pentru a verifica efectivitatea măsurilor de izolare, prin crerea unor modele ce reflectă felul cum se extinde virusul;
- folosirea acelor date pentru a monitoriza persoanele care au fost în contact sau în apropierea unei persoane infectate și pentru a le informa pe primele despre acest lucru; scopul final al acestei utilizări ar fi să rupă lanțul de extindere a contaminării.
Însă esența este că orice măsură de prelucrare a datelor, pentru a fi legală (mai ales în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor și cu Directiva ePrivacy) trebuie să fie efectivă (să poată să ducă la îndeplinirea scopului), necesară (să nu existe alternative mai puțin intruzive) și proporțională (să se urmărească întotdeauna să se ajungă la un echilibru între măsură și interesul persoanelor de a le fi respectată viața privată).
Ce mai trebuie menționat e că poziția CEPD este că folosirea de aplicații pentru monitorizare, din partea persoanelor, ar trebui să fie voluntară și, în orice caz, ar trebui să aibă la bază nu urmărirea unei persoane determinate, ci să identifice posibilele evenimente în care mai multe persoane au intrat în contact cu cineva infectat.
Informațiile necesare pentru a putea implementa măsurile de mai sus pot să aibă ca sursă fie datele colectate de la operatorii de comunicații electronice (cum sunt operatorii de telefonie mobilă), fie aplicații puse la dispoziție de furnizorii de servicii ale societății informaționale, aplicații ale căror funcționalitate se bazează pe date privind locația unei persoane.
În acest context, regula este că datele obținute de la operatorii de comunicații electronice care arată locația geografică a utilizatorului pot fi transmise autorităților sau unor terți doar cu consimțământul acelui utilizator. Datele provenite de la ceilalți furnizori, colectate direct de pe terminalul care folosește aplicația, pot fi furnizate, de asemenea, doar cu consimțământul persoanelor vizate.
Excepțional, se poate deroga de la aceste reguli, dacă măsurile pentru care se derogă (cum e cazul cu măsurile pentru limitarea efectelor coronavirus) sunt efective, necesare și respectă criteriile de proporționalitate menționate mai sus.
În același timp, CEPD a mai pus la dispoziție un ghid, de data aceasta privitor la prelucrarea datelor privind sănătatea în scopuri de cercetare științifică. Acest ghid detaliază care este temeiul legal pentru prelucrarea unor astfel de date, în acest context, care sunt măsurile de protecție ce trebuie implementate și ce drepturi au persoanele vizate de prelucrarea datelor, precum și cum le pot exercita.
Comentarii articol (0)