UPDATE (23.04.2020): Declarația 100 a fost modificată pentru ca bonificația să poată fi trecută în formular.
Firmele care își plătesc impozitele pe profit și micro aferente primului trimestru din 2020 până la 27 aprilie beneficiază de o bonficație de până la 10%, în funcție de mărimea acestora, conform Ordonanței de urgență a Guvernului 33/2020.
Dacă la micro avem numai sistemul de declarare și plată trimestrială a impozitului, la profit sunt mai multe sisteme, însă reducerea se aplică pentru toți plătitorii de impozit pe profit.
Astfel, este important pentru firme, dacă vor să profite de aceste reduceri, să se asigure că bonificațiile sunt reflectate cum trebuie și în declarațiile specifice - declarația 100 și declarația 101.
Astfel, pentru a depune declarația 100 și a face plata aferentă trimestrului I din 2020, atât pentru micro, cât și pentru profit, se trece în formular direct suma rezultată după aplicarea bonificației, care se și achită apoi în contul unic.
„Contribuabilii (...) determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor de plată prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculate potrivit prezentului articol”, scrie în ordonanță.
În plus, în cazul plătitorilor de impozit pe profit, bonificația pentru primul trimestru din 2020 va trebui trecută și în declarația 101, la momentul declarării impozitului pentru întreg anul 2020. Formularul acesta se va depune la începutul anului 2021.
„Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația calculată potrivit prezentului articol se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit”, este subliniat în actul normativ.
Informațiile au fost confirmate inclusiv de expertul contabil Adrian Bența.
Bonificațiile sunt de 5% pentru marii contribuabili plătitori de impozit pe profit, de 10% pentru contribuabilii mici și mijlocii plătitori de impozit pe profit (și celelalte categorii de plătitori) și de 10% pentru toți plătitorii de impozit micro.
Impozitul pe profit are o cotă de impozitare de 16%, în timp ce impozitul micro are o cotă de 1%, pentru firmele cu salariați, și una de 3%, pentru firmele fără salariați.