Conform specialiștilor de la NNDKP, amânarea plății chiriilor și a utilităților pentru IMM-urile aflate în dificultate, din cauza crizei coronavirus, s-ar putea să aibă efecte limitate sau să fie chiar inefectivă.
Am spus mai multe, aici, despre ce trebuie să facă IMM-urile pentru a reuși să recurgă la aceste măsuri. Ce contează, acum, este că amânarea a fost dispusă prin ordonanță de urgență (nr. 29/2020) și e valabilă pe perioada stării de urgență (din 16 martie, pentru o perioadă de 30 de zile).
Cum spuneam și mai sus, avocații de la NNDKP atrag atenția asupra faptului că 30 de zile de amânare s-ar putea să fie o perioadă prea scurtă - din punct de vedere economic - pentru IMM-uri, având în vedere cât ar dura, de fapt redresarea lor financiară.
„[E]ste posibil ca măsurile de protecție a IMM-urilor să nu își atingă scopul urmărit dacă data exigibilității obligației de plată nu va fi amânată pentru o perioadă determinată și ulterior încetării stării de urgență”, menționează cei de la NNDKP.
Ceea ce ar fi de dorit, așadar, este extinderea perioadei de timp pentru care poate fi amânată plata chiriilor și/sau a utilităților, dincolo de momentul în care se iese din starea de urgență. Așa, IMM-urile ar avea mai mult timp să se redreseze financiar și să nu sufere eventuale șocuri, din cauza datoriilor pe care le au de plătit imediat ce acestea se iese din starea de urgență.
Avocații de la NNDKP clarifică modul în care pot apărea aceste șocuri, ulterior încetării perioadei pentru care a fost decretată stare de urgență, dacă creditorii (adică cei ce au dat spațiile în locațiune sau furnizorii de utilități) ar acționa împotriva IMM-urilor.
În primul rând, s-ar putea recurge la executarea silită a IMM-urilor, pentru îndeplinirea obligațiilor acestora. Însă nu doar riscul executării silite ar putea afecta șansele de redresare ale IMM-urilor, ci și o eventuală cerere de deschidere a procedurii insolvenței.
Notă: decretul prin care a fost instituită stare de urgență nu prevede vreo amânare a termenului (prevăzut în Legea nr. 85/2014) ce trebuie să curgă pentru ca un debitor să fie prezumat în insolvență (IMM-uri, în cazul de față), pentru că nu și-a plătit datoriile exigibile pe care le are. Totuși, s-ar putea argumenta că scadența datoriilor a fost amânată prin OUG nr. 29/2020 (prin măsurile de amânare a momentului plății chiriilor/utilităților) și, astfel, ar trebui să nu curgă termenul decât de la noua dată la care datoriile (re)devin scadente.
De asemenea, avocații de la NNDKP atrag atenția și asupra faptului că inclusiv IMM-urile ar putea abuza de mecansimul de amânare a plăților. Astfel de întreprinderi ar putea avea tendința să îl invoce, deși situația financiară a acestora le-ar permite, totuși, plata chiriilor și a cheltuielilor cu utilitățile.