La 3 iunie 2006 va intra in vigoare Legea nr. 204 din 2006, privind pensiile facultative. Fondul de pensii facultative trebuie autorizat de Comisie dupã autorizarea administratorilor ºi a prospectului schemei de pensii facultative.
Cine poate primi pensie
Aderarea la un fond de pensii facultative este o opþiune individualã.
Contribuþia la un fond de pensii facultative poate fi de pânã la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care aderã la un fond de pensii facultative. Contribuþiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform regulilor acelei scheme de pensii facultative, se reþin ºi se vireazã de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre participant, odatã cu contribuþiile de asigurãri sociale obligatorii, în contul fondului de pensii specificat în actul individual de aderare.
Suma reprezentând contribuþiile la fondurile de pensii facultative, este deductibilã pentru fiecare participant din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal. Pentru angajator, suma platita de acesta este deductibilã, la calculul profitului impozabil, în limita unei sume reprezentând, pentru fiecare participant, echivalentul în lei a 200 euro, într-un an fiscal.
Participantul la un fond de pensii facultative este angajatul, funcþionarul public sau persoana autorizatã sã desfãºoare o activitate independentã, potrivit legii, persoana care îºi desfãºoarã activitatea în funcþii elective sau care este numitã în cadrul autoritãþii executive, legislative ori judecãtoreºti, pe durata mandatului, membrul unei societãþi cooperative potrivit Legii nr. 1/2005 privind organizarea ºi funcþionarea cooperaþiei, precum ºi altã persoanã care realizeazã venituri din activitãþi profesionale sau agricole, care aderã la un fond de pensii facultative ºi care contribuie sau/ºi în numele cãreia s-au plãtit contribuþii la un fond de pensii facultative ºi are un drept viitor la o pensie facultativã.
Cine poate primi pensie
Dreptul la pensia facultativã se deschide, la cererea participantului, cu îndeplinirea urmãtoarelor condiþii cumulative:
a) participantul a împlinit vârsta de 60 de ani;
b) au fost plãtite minimum 90 de contribuþii lunare;
c) activul personal este cel puþin egal cu suma necesarã obþinerii pensiei facultative minime prevãzute prin normele adoptate de Comisie.
Legea impune interdictii
Este interzisã:
- oferirea de beneficii colaterale unei persoane cu scopul de a o convinge sã adere sau sã rãmânã participant la un fond de pensii facultative.
- oferirea de beneficii colaterale unui angajator sau unor persoane afiliate acelui angajator, cu scopul de a-l recompensa sau de a-l determina sã convingã ori sã solicite angajaþilor sãi sã adere la un anumit fond de pensii facultative.
- oferirea de beneficii colaterale unui sindicat sau altei entitãþi colective ori unor persoane afiliate acelui sindicat sau entitãþi, cu scopul de a-l rãsplãti sau de a-l determina sã convingã ori sã solicite membrilor sãi sã adere la un anumit fond de pensii facultative.
- oferirea de beneficii colaterale fundaþiilor, asociaþiilor de orice tip, partidelor politice, patronatelor sau oricãror structuri asociative, cu scopul de a le rãsplãti sau de a le determina sã convingã ori sã solicite membrilor lor sã adere la un anumit fond de pensii facultative.
Administratorilor, depozitarilor, angajatorilor, precum ºi persoanelor afiliate lor le este interzis:
a) sã transmitã informaþii eronate, incomplete sau care pot crea o impresie falsã, sã emitã pretenþii ori sã facã afirmaþii, inclusiv prin publicitate sau prin alte forme promoþionale ori în informaþiile scrise care sunt distribuite participanþilor sau potenþialilor participanþi, despre un prospect al schemei de pensii facultative, despre un fond de pensii facultative sau despre administratorul acestuia;
b) sã facã, în faþa participanþilor sau a potenþialilor participanþi, afirmaþii ori previziuni despre evoluþia investiþiilor unui fond de pensii facultative, altfel decât în forma ºi în modul prevãzute în normele adoptate de Comisie.
Contraventii si infractiuni
Administratorul sau angajatorul, dupã caz, rãspunde faþã de participanþi pentru prejudiciile rezultate din neexecutarea sau executarea necorespunzãtoare a obligaþiilor ce îi revin, cu excepþia situaþiilor ce constituie cazuri de forþã majorã. Orice persoanã care se considerã vãtãmatã ca urmare a neaplicãrii prevederilor prezentei legi are dreptul de a se adresa instanþelor judecãtoreºti competente.
Contravenþiile prevãzute de lege se sancþioneazã cu amendã de la 10.000 lei (RON) la 50.000 lei (RON).
Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri ºi nevirarea contribuþiilor reþinute de la participanþi constituie infracþiune ºi se pedepseºte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã.
Constituie infracþiuni ºi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendã urmãtoarele fapte:
a) utilizarea de informaþii, documente ºi declaraþii false sau de orice alte mijloace ilegale în vederea obþinerii autorizaþiilor prevãzute de prezenta lege;
b) administrarea sau modificarea neautorizatã a schemelor de pensii facultative;
c) administrarea unui fond de pensii facultative neautorizat;
d) desfãºurarea de cãtre administrator a altor activitãþi decât cele pentru care a fost autorizat;
Comentarii articol (1)