Mai precis, pentru a acorda șomajul tehnic, contractul individual de muncă trebuie suspendat, din inițiativa angajatorului, „în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare”, așa cum prevede litera c a alineatului 1 al articolului 52 din Codul muncii.
Acesta este unicul motiv legal pentru care un salariat poate fi trimis în șomaj tehnic și să primească acea indemnizație de 75% din salariul de bază. Angajatorii care cer bani de șomaj tehnic de la stat, deși contractele salariaților au fost suspendate în baza altui motiv legal, sunt refuzați din start.
Conform Codului muncii, contractele individuale de muncă ale salariaților pot fi suspendate automat (de exemplu, la intrarea în concediul de maternitate sau în concediul de incapacitate temporară de muncă ori în caz de forță majoră), la inițiativa uneia dintre părți (de exemplu, când salariatul intră în concediul pentru creșterea copilului sau în cel paternal sau când angajatorul detașează salariatul) sau prin acordul părților (pentru concediile fără plată).
În perioada de șomaj tehnic, angajatorul trebuie să achite salariatului o indemnizație de 75% din salariul de bază. Cât e stare de urgență, indemnizația de șomaj tehnic este acoperită, la cerere, din banii statului, însă numai în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut.