Șomajul pentru cei care au rămas fără loc de muncă
Și în această perioadă, atunci când le încetează raporturile de muncă sau de serviciu din motive neimputabile lor, cei rămași fără slujbă pot cere de la stat ajutorul de șomaj.
Ca regulă, pentru a putea beneficia de ajutorul de șomaj, cei au rămas fără loc de muncă trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare, respectiv cel puțin 12 luni în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii.
Potrivit Legii nr. 76/2002, atât valoarea indemnizației de șomaj, cât și perioada pe care se poate acorda aceasta (între șase luni și un an) depind de stagiul de cotizare.
Reamintim că cererile de acordare a indemnizației de șomaj pot fi depuse și online.
Apoi, șomerii care se angajează cu normă întreagă beneficiază lunar de o sumă ce reprezintă 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, din momentul angajării și până la sfârşitul perioadei în care ar fi trebuit să primească ajutor de șomaj.Totodată, dacă se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, șomerii înregistraţi de cel puţin 30 de zile la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă beneficiază de o primă de activare în valoare de 1.000 de lei.
În cazul în care îi expiră CIM-ul în timpul șomajului tehnic, un salariat poate cere șomaj obișnuit
Salariații firmelor a căror activitate nu se mai poate desfășura normal în perioada în care e instituită starea de urgență și ale căror contracte au fost suspendate pot fi trimiși în șomaj tehnic de către firmă, perioadă în care vor primi o indemnizație stabilită la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. Pe această perioadă, angajații sunt la dispoziția angajatorului - când se reia activitatea, ei trebuie să se întoarcă la muncă neapărat.
Chiar și când este în șomaj tehnic, atunci când contractul individual de muncă (CIM) încheiat pe durată determinată al unui salariat ajunge la termen, potrivit legislației muncii în vigoare, relațiile contractuale dintre părți încetează.
Dacă se întâmplă acest lucru în perioada în care salariatul se află în șomaj tehnic, acesta nu va mai primi indemnizația aferentă, dar va putea solicita indemnizația de șomaj obișnuit, despre care am vorbit mai sus.
Cei aflați în șomaj tehnic se pot angaja în altă parte?
În general, salariații pot lucra pentru mai mulți angajatori deodată, mai ales când vine vorba de contracte part-time. Totuși, cei ce vor să se angajeze în perioada în care sunt în șomaj tehnic trebuie să țină cont de faptul că există riscul de a pierde indemnizația de șomaj de pe primul contract.
Salariații care riscă pierderea indemnizației de șomaj tehnic atunci când se angajează în altă parte sunt cei care lucrează la o firmă care primește, în actualul context de criză, bani de la stat pentru plata indemnizațiilor. Altfel, dacă sunt în șomaj tehnic, dar plata indemnizațiilor este suportată integral de angajator, restricția nu se aplică. Redacția noastră a scris mai multe despre chestiunea angajării pe perioada șomajului tehnic în acest material.
Pe de altă parte, salariații care au intrat în șomaj tehnic nu trebuie să uite că acest lucru nu reprezintă o încetarea a relațiilor contractuale cu firma, ci doar o suspendare a contractului de muncă. În aceste condiții, firma poate oricând să își reia activitatea și să decidă încetarea suspendării contractului de muncă, rechemându-și salariatul la muncă.
Totuși, dacă acesta din urmă nu mai dorește să revină din șomajul tehnic la locul de muncă anterior, la solicitarea angajatorului, el poate oricând să-și depună demisia.
Până acum, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii, din cauza crizei provocate de epidemia de coronavirus, circa 1,2 milioane de persoane au rămas fără activitate, adică fie sunt persoane cu contractele suspendate (970.000), fie cu contracte încetate (226.000), în contextul în care, la sfârșitul lunii martie, în evidențele oficiale figurau un pic peste 5,6 milioane de angajați, ceea ce reprezintă mai mult de 20% din totalul acestora.
Comentarii articol (1)