Măsurile au fost oficializate odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 62/2020, care va intra în vigoare duminică. În esență, legea va aduce o schimbare radicală în privința persoanelor care pot beneficia de pe urma facilității de amânare a chiriei, în sensul că orice firmă, practicant al profesiilor liberale și orice persoană fizică vor putea să ceară această amânare.
Perioada pentru care poate fi cerută amânarea plății chiriei este cea a stării de urgență (care a fost instituită în 16 martie și a durat până la 14 mai, inclusiv) plus încă o lună ulterior celei în care a încetat starea de urgență (adică amânarea va putea fi cerută și pentru toată luna iunie).
Până acum, puteau beneficia de posibilitatea amânării chiriilor doar întreprinderi mici și mijlocii, precum și alți profesioniști, cum sunt avocații, de exemplu (facilități introduse prin OUG nr. 29/2020 și prin modificările ulterioare).
Însă, pentru că legea menționată mai sus ar putea pune în pericol foarte mulți proprietari de imobile, în sensul că aceștia nu își vor mai vedea plătită chiria până până în iulie, parlamentarii au decis că proprietarii vor fi compensați.
Practic, acestora le va fi plătită, în continuare, chiria. Însă, având în vedere faptul că deja chiriașii vor fi beneficiat de amânarea plății, plata propriu-zisă va fi făcută de către organul fiscal teritorial.
Condițiile pentru plata chiriei, de către Fisc
În același timp, există o serie de condiții ce trebuie îndeplinite pentru ca plata să se facă de către Fisc. În primul rând, chiria amânată nu poate fi mai mare decât cea datorată pentru februarie 2020. Poate fi cel mult egală.
De asemenea, există un plafon cu privire la chiria ce poate fi acoperită de Fisc:
- 10.000 de lei, pentru operatori economici, însă suma este stabilită pe locație (dacă există mai multe chirii) și nu pe persoană;
- 2.000 de lei pentru persoane fizice, pentru o singură locație.
În al doilea rând, legea precizează că plata aceasta se va face la solicitarea chiriașului, nu a proprietarului spațiului.
După aceea, chiriașul va trebui să furnizeze o serie de documente, începând cu contractul de locațiune. De asemenea, va trebui pus la dispoziția Fiscului un act adițional care să conțină următoarele:
- acordul părților pentru amânarea plății chiriei și informații despre durata perioadei de amânare a plății chiriei, precum și despre suma aferentă acestei perioade de amânare;
- date de identificare ale chiriașului și ale deținătorului spațiului;
- datele contului bancar al locatorului în care urmează a se face plata de către organul fiscal teritorial;
- data semnării și semnăturile ambelor părți;
- orice fel de act al chiriașului care dovedește imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată în actul adițional.
O problemă care ar putea fi ridicată este faptul că mai există o condiție în Legea nr. 62/2020, care prevede că pot beneficia de amânarea plății chiriei doar aceia care vor depune un act justificativ „care să ateste imposibilitatea plății chiriei în perioada specificată în actul adițional”.
Această prevedere ar putea genera probleme de interpretare și de aplicare, pentru că termenul „imposibilitate” ar putea fi interpretat de unii ca echivalând cu o situație în care, în mod obiectiv, chiriașul nu mai poate plăti prețul. Dar acest lucru va avea loc doar rar, pentru că acel chiriaș se va afla într-o situație mult mai dificilă și nu una imposibilă propriu-zis.
De aceea, o asemenea interpretare ar putea contrazice scopurile legii și ar trebui, cel mai probabil, evitată. În plus, Legea nr. 62/2020 prevede, în cadrul primului articol, că facilitatea trebuie să le fie acordată inclusiv persoanelor care au suferit economic, de pe urma măsurilor aplicate în timpul stării de urgență. În acest context devine și mai greu de înțeles de ce, la început, legiuitorul a dorit să apere asemenea persoane, menționându-le expres, doar ca, puține paragrafe mai jos, să instituie condiția imposibilității de plată a chiriei.
Cum vor fi plătite chiriile de către cei care beneficiază de amânare
Spuneam, mai sus, că facilitatea se referă doar la amânarea plății chiriilor, nicidecum la scutirea de la plată pentru chiriași. Astfel, chiar dacă Fiscul va fi cel care le va plăti în perioada următoare, acesta se va subtitui locatorilor, chiriașii find nevoiți să plătească suma de bani aferentă chiriilor amânate direct Fiscului.
În acest caz, legea prevede că acest lucru va trebui făcut odată ce încetează starea de urgență, în rate egale, până la sfârșitul anului curent.
Atenție! Deși noile prevederi au fost oficializate și urmează să intre în vigoare duminică, ele se vor putea aplica doar după ce sunt adoptate acte de punere în aplicare.