Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) susține purtarea măștilor de către pasageri și echipaje la bordul aeronavelor, însă nu acceptă impunerea măsurilor de distanțare socială care ar lăsa scaunele din mijloc neocupate. IATA susține că un loc distanță între doi pasageri nu va oferi o separare de 1 - 2m, așa cum recomandă autoritățile, lățimea medie a scaunului fiind mai mică de 50 cm, iar prețul biletelor ar putea exploda. „Epoca călătoriilor accesibile va lua sfârșit”, se arată într-un comunicat de presă.
Solicitarea de măsuri de distanțare socială la bordul aeronavelor ar schimba fundamental economia aviației prin reducerea factorului de încărcare maximă la 62%. Aceasta este cu mult sub media factorului de încărcare al industriei, de 77%. Cu mai puține locuri vândute, prețul biletelor ar crește brusc. „Față de 2019, tarifele aeriene ar trebui să crească dramatic - între 43% și 54% în funcție de regiune”, precizează Asociația Internațională a Transportului Aerian.
Alexandre de Juniac, Director General și CEO al IATA, declară că „Mediul din cabina aeronavelor face dificilă, în mod natural, transmiterea virusurilor. Astfel se explică numărul redus de cazuri de infectare la bord. Scopul nostru imediat este de a crește suplimentar siguranța în aeronave, astfel încât pasagerii și echipajele să revină cu încredere la călătoria cu avionul. Screeningul, acoperirea feței și măștile de protecție sunt măsuri pe care le recomandăm. Însă păstrarea scaunul din mijloc neocupat, nu este o soluție".
Guvernul vrea să lanseze România în știința secolului XXI: nanotehnologie, inteligență artificială și folosirea hidrogenului pentru energie inepuizabilă. Potrivit unui memorandum elaborat de Ministerul Fondurilor Europene și aprobat în ședința de Guvern de joi, statul își propune să folosească resursele disponibile ale institutelor de cercetare în aceste domenii și să finanțeze din bani europeni viitoare proiecte și infrastructură.
“Tehnologiile avansate sprijină crearea de ecosisteme complexe și interconectate, cu mare potențial de a îmbunătăți condițiile și standardele de viață la nivel global şi de a crea noi oportunități.
A patra revoluție industrială transformă practic toate domeniile de activitate, de la cercetare și comunicare până la eficienţă energetică sau transporturi, prin utilizarea Inteligenţei Artificiale, a Tehnologiilor Avansate și a Tehnologiilor Emergente”, arată un memorandum trimis de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, în ședința Guvernului de joi.
Mai multe grupuri de țări care consideră că au adus epidemiile de COVID-19 sub control plănuiesc să-și deschidă granițele între ele și să creeze așa numitele "bule de călătorie".
În interiorul acestora s-ar putea călători fără să mai fie nevoie de carantină. Primele țări care au anunțat că discută o astfel de idee au fost Australia și Noua Zeelandă, care ar vrea ca în cazul în care schema se dovedește un succes, să o lărgească și să includă și alte țări, precum Canada și țări din Asia.
Ceva similar vor să facă și statele baltice - Letonia, Estonia și Lituania. Au anunțat și o dată, 15 mai, cu posibilitatea ca mai târziu să includă și Polonia în acest spațiu.
Comentarii articol (0)