Hotărârea de Guvern nr. 394/2020 stabilește că evenimentele private în spații închise nu se pot organiza decât cu maximum opt persoane, care trebuie să respecte regulile de distanțare socială.
O lămurire în acest sens a oferit și Marcel Vela, ministrul de interne, care a precizat că evenimentele în aer liber, cum sunt slujbele religioase, pot fi făcute cu până la 16 persoane, însă în spațiile închise trebuie să ne limităm la opt persoane.
“Așa cum știți, evenimentele de familie se pot organiza cu 16 persoane. Limita de opt persoane se referă la spații închise. Adică dacă într-un apartament cineva dorește să își țină ziua de naștere, situația este foarte riscantă din punct de vedere epidemiologic, să fie mai mult de opt persoane la o masă festivă”, a prezicat Marcel Vela, într-o postare pe Facebook.
Ministrul de interne a mai explicat că, în cazul unei eventuale anchete epidemiologice, dacă cineva este asimptomatic sau a fost contactul unei persoane confirmată pozitiv cu coronavirus, toate persoanele care au fost la acea petrecere intră 14 zile în izolare. Așadar, măsura aceasta de a limita la opt numărul de persoane dintr-o încăpere a fost luată și pentru a reduce riscul izolării pentru persoanele care intră în contact cu cetățeni suspecți de coronavirus.
Observăm, deci, că dacă în starea de urgență evenimentele private nu se puteau face decât cu opt persoane, acum, în starea de alertă, la un astfel de eveniment se pot strânge de două ori mai multe persoane.
După cum a explicat și Marcel Vela, de la 1 iunie urmează să se insituie alte măsuri, în funcție de analizele făcute de autorități. Dacă numărul de cazuri de infectare cu coronavirus nu va crește alarmant, atunci măsurile de relaxare vor fi revizuite și, probabil, numărul de persoane care pot participa la un eveniment privat va crește.
Oricum, este greu de spus în ce măsură se vor putea aplica sancțiuni, dacă într-o locuință se vor strânge mai mult de opt persoane. Să luăm situația în care un vecin face o reclamație la poliție și spune că în apartamentul sau casa de lângă el are loc o petrecere cu mai mult de opt persoane. Conform legislației în vigoare, în urma unei astfel de plângeri poliția se deplasează la domiciliul respectiv dar nu poate pătrunde în interiorul acestuia. Discuția se poartă cu proprietarul, la ușa casei sau apartamentului.
Starea de alertă a fost instituită la data de 15 mai 2020 și urmează să se încheie la data de 16 iunie 2020. Însă, dacă autoritățile constată o creștere bruscă a numărului de cazuri de coronavirus, atunci starea de alertă poate fi prelungită cu încă 30 de zile.
Comentarii articol (0)