Următoarele articole scrise de avocatnet.ro au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Din 2019, există o nouă modalitate de stabilire a dobânzii la creditele bancare. Din mai 2019, există un nou indice de calculare a dobânzilor variabile la ratele bancare, care a înlocuit ROBOR. Indicele în cauză se numește „indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor”. La acest moment, el este de 2,44%.
- Cele mai multe probleme care pot apărea în legătură cu o dobândă la credite țin de riscul modificării unilaterale a acesteia. O practică ce este considerată abuzivă și poate fi cenzurată în instanță este stabilirea contractuală a posibilității băncii de a modifica dobânda unilateral și forțarea consumatorului de a o accepta (chiar dacă, teoretic, acesta poate refuza, în multe situații ar fi pus în poziția de a rambursa anticipat creditul).
- Un alt exemplu în care dobânda stabilită contractual a fost considerată abuzivă a fost o situație în care banca impus o clauză ce prevedea o dobândă variabilă, în funcție de dobânda de referință variabilă ce se afișa la sediile acelei bănci. Ca atare, clauza a fost considerată nescrisă, iar împrumutatul a fost eliberat de obligația de a plăti o astfel de dobândă.
- Nu doar posibiliatea de a modifica unilateral dobânda poate fi inclusă într-o clauză abuzivă, ci și stabilirea unor dobânzi într-un mod arbitrar și exagerat de oneroasă pentru consumator. Două exemple, în acest sens, ar putea fi stabilirea unei dobânzi pe care nicio altă bancă nu o mai practică sau impunerea unei dobânzi penalizatoare cu mult mai mare decât cea legală, fără niciun motiv obiectiv.
- Dobânda anuală efectivă (DAE) trebuie stabilită printr-un procent fix; ea nu poate varia ca valoare procentuală pe durata creditului. Acest lucru nu înseamnă că anumite părți ale costului total al creditului, cum e dobânda variabilă, nu pot fluctua. Însă DAE poate fi fixă chiar și într-o asemenea situație din cauză că banca calculează această dobândă în baza anumitor ipoteze.
Discuții relevante din forum:
- Banca mi-a reținut abuziv timp de 6 ani dobândă în plus. Am primit înapoi plătiți în plus, dar vreau să știu cum se calculează dobânda legală la dobânda reținută abuziv de bancă.
- Am câștigat un proces cu banca și acum ne spun vor recalcula dobânda retroactiv și vor face compensare. Suntem obligați să acceptăm compensarea, nu putem cere banii? Și se poate cere dobândă la acești bani?
- La data constituirii depozitului, banca nu practica comision de administrare cont. Dpă 5 ani dar m-am trezit datoare din cauza unui astfel de comision, introdus la un an după aceea fără să fiu înștiințat?
- În 2006 am contractat un credit ipotecar, modificat pe parcurs cu clauze abuzive. L-am refinanțat în 2015, mai pot deschide proces cu șanse de recuperare a sumelor încasate astfel de bancă?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (0)