Hotărârea CNSU nr. 32/2020 care a fost adoptată luni seară stabilește, printre altele, „instituirea sancțiunii complementare a suspendării autorizației de funcționare pentru organizatorii activităților și a evenimentelor în care regulile de siguranță sanitară nu sunt respectate”.
La momentul redactării acestui material este neclar ce firme vor risca suspendarea activității, cine va aplica această sancțiune și care sunt regulile care odată încălcate vor conduce la suspendarea activității.
În momentul de față, evenimentele private se pot desfășura cu un număr de maximum 20 de persoane înăuntru și cel mult 50 de persoane în exterior. De asemenea, evenimentele publice se pot organiza numai în aer liber, cu maximum 500 de persoane.
În ceea ce privește organizarea evenimentelor publice în aer liber și a funcționării teraselor există deja un set de reguli stabilite. Spre exemplu, la evenimentele de tipul concert, dans, teatru etc. organizate în aer liber pot participa maximum 500 de spectatori care trebuie să păstreze distanța de minimum 1,5 metri, dar trebuie să poarte mască pe toată durata evenimentului (despre toate regulile ce trebuie respectate la desfășurarea evenimentelor în aer liber am scris în acest material).
Apoi, cei care dețin terase trebuie să întocmească un registru de evidență al rezervărilor, iar la o masă pot sta maximum patru persoane dacă nu fac parte din aceeași familie (mai multe detalii despre regulile ce trebuie respectate la terase găsiți aici).
Nu același lucru putem spune despre organizarea evenimentelor private, pentru care nu există o listă detaliată a măsurilor ce trebuie respectate. Singura precizare referitoare la acest tip de eveniment este legată de numărul maxim de participanți (20 de persoane în interior și 50 în exterior).
De obicei, hotărârile CNSU, după adoptare, s-au materializat în hotărâri de Guvern, stabilindu-se astfel și regulile ce trebuie respectate în baza hotărârilor CNSU. Rămâne de văzut dacă și Hotărârea CNSU nr. 32/2020 va fi transpusă cât mai repede într-o hotărâre de Guvern care să explice căror firme se va aplica măsura suspendării activității și ce autorități vor putea dispune această sancțiune.
Pentru ca prevederile prezentate în acest material să se poată aplica de la 1 iulie, o hotărâre de Guvern în acest sens ar trebui să apară în Monitorul Oficial astăzi sau cel târziu mâine.
Reamintim că România se află în stare de alertă până la data de 16 iulie 2020, după ce aceasta a fost prelungită cu 30 de zile.